DNB komt pensioenfondsen tegemoet

DNB komt pensioenfondsen tegemoet
06-01-2012 10:34 | Algemeen | auteur de redactie
AMSTERDAM (Novum) - Ongeveer 125 van de 450 Nederlandse pensioenfondsen moeten in 2013 mogelijk de pensioenen verlagen als de marktomstandigheden dit jaar niet verbeteren. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag. DNB komt de fondsen tegemoet door voorlopig een korting van maximaal zeven procent toe te staan, ook als eigenlijk meer nodig is. Ook worden de renteregels tijdelijk aangepast.

Pensioenfondsen moeten een dekkingsgraad hebben van minstens 105 procent. Dit betekent dat voor elke euro die in de toekomst uitgekeerd moet worden, nu minstens 1,05 euro in kas moet zitten. Door de economische omstandigheden voldeden aan het eind van 2011 maar weinig fondsen hieraan.

Mochten de omstandigheden in 2012 niet verbeteren, dan moeten de fondsen in april 2013 een korting toepassen. Omdat de precieze hoogte van deze kortingen nog lang onzeker blijven, betekent dit voor gepensioneerden en deelnemers 'langdurige onzekerheid en mogelijk grote inkomenseffecten', schrijft DNB.

Om die onzekerheid weg te nemen, hebben de centrale bank en het ministerie van Sociale Zaken besloten om voor april 2012 een maximale korting toe te staan van zeven procent. Mocht minder korting nodig zijn, dan geldt dat percentage. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kan begin 2013 worden besloten extra korting toe te passen. Aan het einde van 2013 moeten alle fondsen weer voldoende dekkingsgraad hebben.

Naast de maximering van de korting, komt de DNB de fondsen ook tegemoet op het vlak van de rekenrente. Pensioenfondsen berekenen hun toekomstige vermogen op basis van de huidige interbancaire rente. Voor de berekening van de dekkingsgraad voor eind 2011 gold in principe de rente van eind december.

DNB heeft echter geconstateerd dat door de huidige schuldencrisis aan het einde van 2011 weinig vertrouwen bestond tussen de banken. De centrale bank constateert dat de rente hierdoor eind december waarschijnlijk niet juist geprijsd was. Besloten is daarom een correctie toe te passen. Banken mogen voor de berekening van de dekkingsgraad voor eind 2011 uitgaan van de gemiddelde rente in de laatste drie maanden van 2011.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,765
Diesel1,474

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden