Clicky

 
Transport Online - 'Brandstofprijzen snel naar recordniveau'

'Brandstofprijzen snel naar recordniveau'

'Brandstofprijzen snel naar recordniveau'
05-01-2012 16:18 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het is een kwestie van tijd voordat de recordprijzen voor benzine worden gebroken. Benzine wordt nooit meer goedkoop, voorspelt directeur van de Nederlandse Organisatie voor de Energiehandel (NOVE) Erik de Vries donderdag na een bericht hierover in de GPD-bladen.

Hij wijst erop dat de wereldwijde vraag naar benzine en diesel sterk toeneemt, onder meer door de hoge economische groei in landen als China, India en Brazilië. Als de prijs nog eens daalt, zal dat volgens hem hooguit tijdelijk zijn. Sinds vorige week stijgen de prijzen weer.

Dat zou mede komen doordat Iran dreigt de Straat van Hormuz af te sluiten, een belangrijke olietransportroute. Ook is de waarde van de euro gedaald, waardoor een hogere prijs voor de ruwe olie moet worden neergeteld. De stijging wordt versterkt door de jaarlijkse accijnsverhoging die per 1 januari is doorgevoerd.

"Tegenwoordig is de brandstofprijs niet alleen meer afhankelijk van de prijs van ruwe olie", benadrukt De Vries. "Op de markt wordt nu veel gespeculeerd met brandstof, wat ook voor prijsschommelingen zorgt."

Daarnaast zijn er andere factoren. Zo varen steeds meer schepen op diesel. "Daarnaast zie je dat de benzineprijs in het begin van de zomer stijgt omdat de Amerikanen dan op vakantie gaan. Daar rijden ze vooral op benzine. De dieselprijs zal weer stijgen als de economie in Europa aantrekt, omdat hier vooral op diesel wordt gereden."De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 zit nu met 1,722 euro nog maar 3,5 cent onder het record van april vorig jaar. Diesel kost nu 1,441 euro, nog maar 1,6 cent onder de piek die in november werd bereikt. "Het zou mij niets verbazen als voor volgende zomer een nieuw record wordt bereikt."

NOVE vertegenwoordigt vooral de prijsvechters. De Vries stelt dat hun omzet de laatste maanden is gestegen. "Automobilisten zoeken steeds vaker de goedkopere en veelal onbemande tankstations op."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden