Clicky

 
Transport Online - Wellink: deel Griekse leningen komt niet terug

Wellink: deel Griekse leningen komt niet terug

Wellink: deel Griekse leningen komt niet terug
02-01-2012 10:04 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De kans dat Nederland en andere eurolanden een deel van hun leningen aan Griekenland niet terugzien is levensgroot. Dat zegt oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink in het Financieele Dagblad van maandag.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft steeds gezegd dat Nederland zijn geld terugkrijgt, maar dat is volgens de oud-bankier niet realistisch. Overheden hebben ondanks de bijdrage van banken zo'n groot deel van de Griekse staatsschuld gefinancierd, dat die bij een herstructurering een deel zullen moeten afschrijven, denkt Wellink.

Griekenland kreeg in mei 2010 een lening van 110 miljard euro, waarvan Nederland 4,7 miljard ophoestte. Eind oktober werd een akkoord bereikt over een lening van nog eens 130 miljard, maar hoe die worden verdeeld tussen de eurolanden en het IMF moet nog worden bepaald.De Griekse regering onderhandelt al ruim twee maanden met de banken over een afschrijving van de helft van de leningen aan de private sector. Het IMF zou tegen de Griekse regering hebben gezegd dat dit waarschijnlijk onvoldoende is om de schuld houdbaar te maken.

Wellink denkt dat ook. "De helft van de bancaire schuld zit bij Griekse banken en als je die afschrijft, moet dat gat weer gevuld worden met publieke leningen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden