Druk op eurozonelanden met schulden

Druk op eurozonelanden met schulden
27-12-2011 20:47 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - Twee belangrijke beleidsmakers in de eurozone hebben dinsdag de druk verhoogd op landen in de muntunie met een zware schuldenlast. Zij willen dat de landen meer actie ondernemen om de schuldencrisis te overwinnen.

De bewindslieden doen de uitspraken enkele dagen voor het tienjarig jubileum van de invoering van de euro als eenheidsmunt.

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble en de Luxemburger Jean-Claude Juncker, voorzitter van de groep van zeventien ministers van financiën van de eurozone, willen vermijden dat de huidige problemen de euro in gevaar brengen. Zij waarschuwden voor een besmettingsrisico als landen niet besluitvaardiger optreden.

"De landen moeten de oorzaken oplossen die geleid hebben tot de crisis, daar kunnen we niet omheen", zei Schäuble tegen het Duitse radiostation rbb inforadio. "We kunnen de landen ondersteunen door ze de nodige tijd te verschaffen, zoals we nu doen met het reddingsmechanisme en overige vergelijkbare maatregelen, maar we kunnen er niet omheen dat de schuldencrisis in de getroffen landen aangepakt moet worden."

Zijn Luxemburgse ambtgenoot Juncker zei dinsdag tegen het hetzelfde radiostation dat het niet voldoende is om nieuwe regels op te stellen of het eens te worden over nieuwe verdragen. "Het overeenkomen van maatregelen is niet voldoende om deze schuldencrisis te beheersen. Zeer stevig aangescherpte begrotingsplannen zijn nodig. Deze zitten momenteel in het proces om geïmplementeerd te worden. Met een vertraging, moet ik toegeven, maar de begrotingsplannen worden geïmplementeerd."

Juncker, die ook premier van Luxemburg is, stelde dat de recente afspraken voor een striktere begrotingsdiscipline in Europa 'een afschrikwekkend effect zullen hebben'.

De noodzaak voor een verenigd Europa werd nog meer versterkt na een onverwachte valutaovereenkomst tussen China en Japan, meldde Schäuble. "Japan en China hebben ons tijdens de kerstdagen verrast met het nieuws over een valutaverdrag", meldde Schäuble aan het Duitse radiostation.

"Dit zijn ontwikkelingen die ons laten zien dat het positief is om een verenigd Europa te hebben. Europa is de sterkste economische regio in de wereld, als het eensgezind is. We hebben goede kansen om onze belangen na te streven en ze vervolgens tot uitvoering te brengen", aldus de Duitse minister van financiën.

Hij doet de uitspraken nadat China en Japan overeenkomsten bekendmaakten waardoor de Chinese yuan er in de handel sterker uitkomt en de investeringen tussen beide landen bevorderd worden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden