Europese beurzen sluiten hoger

Europese beurzen sluiten hoger
22-12-2011 19:14 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De Europese aandelenmarkten zijn donderdag hoger gesloten, nu de volumes steeds dunner worden in aanloop naar de feestdagen en grondstof-, banken- en verzekeringsfondsen in trek waren.

De EuroStoxx 50 sloot 1,3 procent hoger op 2.273,02. De DAX-30 steeg 1,0 procent tot 5.852,18, de CAC-40 sloot 1,4 procent hoger op 3.071,80 en de FTSE-100 won 1,3 procent op 5.456,97.

De beurzen eindigen donderdag hoger omdat er een dag later met wat meer vertrouwen naar de actie van de ECB werd gekeken. Woensdag veilde de ECB voor een recordbedrag van bijna 490 miljard euro aan leningen met een looptijd van 3 jaar. "Voor banken was het een sterke aanmoediging van de ECB om liquiditeit toe te kennen zodat er in 2012 minder risico is voor de banken," aldus Paul Kavanagh, partner bij Killik & Co.

Ook macro-economische cijfers vanuit de Verenigde Staten zorgen ervoor dat de markten vasthielden aan hun winst. Het consumentenvertrouwen in de VS in de maand december kwam hoger uit dan verwacht. Uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan bleek dat de index voor het vertrouwen in december uit is gekomen op 69,9, tegen 64,1 een maand eerder. Vooraf door Dow Jones geraadpleegde economen verwachtten dat de index zou stijgen tot 68.

De economische groei in de VS in het derde kwartaal viel wat tegen met 1,8 procent tegen een vooraf verwachte 2 procent maar dat had weinig effect op de Europese aandelenmarkten.

De banken eindigden de dag in de plus, nadat ze woensdag nog lager noteerden. Deutsche Bank stond aan het eind van de handelsdag 1 procent hoger terwijl Commerzbank AG 1,4 procent mocht bijtellen. Het Franse BNP Paribas eindigde 3 procent hoger en ook Barclays noteerde een winst op 2,7 procent.

Naast de banken deden ook de luchtvaartmaatschappijen het goed nadat International Airlines Group, eigenaar van British Airways en Iberia, bekendmaakte een succesvol bod van 271 miljoen dollar te hebben gedaan op British Midland. Daarmee versloeg het bedrijf de grote concurrent Virgin Atlantic. Het Duitse Lufthansa is eigenaar van British Midland.

Omstreeks 18.00 uur noteren de indices op Wall Street hoger, waarbij het sentiment bepaald wordt door positieve macrocijfers over het consumentenvertrouwen en het aantal eerste steunaanvragen vorige week onverwacht daalde.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden