Zorgen Eurozone verergeren

Zorgen Eurozone verergeren
16-12-2011 22:48 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De kans op economisch herstel in de eurozone in 2012 lijkt vrijdag verder afgenomen. Dit nadat macrodata in Ierland duiden op een economische krimp en het Franse statistiekbureau INSEE waarschuwde voor een op handen zijnde recessie in zowel Frankrijk als de eurozone.

Uit cijfers van het Ierse centrale statistiekbureau blijkt dat de economie 1,9 procent gekrompen is in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal. Daarmee is de hoop onder regeringen uit de eurozone vervlogen dat Ierland een schoolvoorbeeld is voor het bewerkstelligen van economische groei terwijl er zware bezuinigingen doorgevoerd worden.

In Frankrijk, waar in november het tweede bezuinigingspakket in vier maanden werd aangekondigd, stelde INSEE dat de economie al aan het krimpen is. Volgens het statistiekbureau zal de tweede economie van de eurozone met 0,2 procent krimpen in het vierde kwartaal en met 0,1 procent in de eerste drie maanden van 2012.

Volgens INSEE zal de eurozone als geheel, naar beneden getrokken door belangrijke economieën als Italië en Spanje, nog meer lijden. De krimp in de eurozone zal in het vierde kwartaal uitkomen op 0,3 procent en 0,1 procent in het eerste kwartaal volgend jaar, zo stelt INSEE.

De Europese Centrale Bank (ECB) stelde vroeg in december dat de economie in de eurozone over geheel 2012 met 0,3 procent zou groeien, maar stelde tevens dat de bandbreedte ook een krimp met 0,4 procent aangaf. Ook een vertraging van de groei van salarissen in de 17 landen van de eurozone in het derde kwartaal en een afgenomen handelsoverschot in oktober droegen vrijdag bij aan de sombere toon. De groei van de salarissen bedroeg in het derde kwartaal op jaarbasis 2,6 procent en blijft daarmee achter bij de inflatie van 3,0 procent in november, waarmee de druk op de consumentenbestedingen toe lijkt te nemen. Het handelsoverschot liep in oktober terug tot EUR1,1 miljard, tegen EUR3,1 miljard in dezelfde maand in 2010.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,769
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden