AEX sluit nipt lager bij rustige handel

AEX sluit nipt lager bij rustige handel
16-12-2011 19:54 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De Amsterdamse beurs bleef vrijdag dicht bij huis, na de uitslagen van afgelopen week zien handelaren de markt uitbodemen. De AEX-index sloot 0,2 procent lager op 294,03 punten, de Midkap won 0,2 procent op 439,29 punten en de Smallcap eindigde 0,6procent lager op 363,39 punten.

"Het nieuws van het weekend, over de top van Europese regeringsleiders, was een teleurstelling, maar nu krijgt de markt toch weer wat grip, vooral geholpen door goede macrocijfers uit de Verenigde Staten", aldus beheerder Tim Linger van vermogensstrateeg Antaurus. Ondanks de expiratie op de optiebeurs bleven de volumes ver beneden het normale daggemiddelde. Linger wijst erop dat ook de volatiliteitsindex flink zakte.

Cijfers over de Amerikaanse inflatie werden goed ontvangen. De consumentenprijzen bleven gelijk in november, terwijl de kerninflatie iets sterker steeg dan verwacht. De goede cijfers over de Amerikaanse economie van deze week in combinatie met de Europese flauwte na de top, voerde de dollar hoger ten opzichte van de euro, wijst Linger. Om circa 17.40 uur staat de euro op $1,3037 tegen $1,3023 voorbeurs.

Eerder op de dag werd de stemming in Amsterdam gedrukt door de verlaging van de ratings op zes grote banken door kredietbeoordelaar Fitch, waaronder de Bank of America en Goldman Sachs. Maar met de hogere opening op Wall Street verdwenen dit naar de achtergrond. De Dow Jones Industrial Average klom 0,3 procent naar 11.906,35 punten, de Standard & Poor's 500 won 0,7 procent op 1.224,53 punten en de Nasdaq Composite steeg 1,1 procent naar 2.568,73 punten.

Staatsobligaties sloten overwegend hoger. Voor maandag staat de Amerikaanse NAHB huizenmarktindex voor december op de agenda om 16.00 uur. Hiervoor zijn geen ramingen beschikbaar, de voorgaande maand stond de index op 20.

Cijfers later in de week zijn volgens Linger belangrijker. Dinsdag komt de Duitse Ifo-index voor het ondernemersvertrouwen in december uit. Donderdag volgt de bekendmaking van nieuwste raming voor de economische groei in de Verenigde Staten in het derde kwartaal.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden