Aandelenmarkten sluiten lager

Aandelenmarkten sluiten lager
16-12-2011 19:54 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag lager gesloten, vanwege aanhoudende zorgen over de Europese schuldencrisis. Grondstoffondsen waaronder Rio Tinto profiteerden van stijgende metaalprijzen. De EuroStoxx 50 sloot 1,0 procent lager op 2.202,72. De DAX-30 daalde 0,5 procent tot 5.701,78, de CAC-40 sloot 0,9 procent lager op 2.972,30 en de FTSE-100 verloor 0,3 procent op 5.387,34.

Directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde, meldde op donderdag dat de prognose voor de wereldwijde economische "behoorlijk somber" is. Lagarde riep vervolgens op tot internationale steun bij het bezweren van de schuldencrisis, waaruit enkele marktanalisten concludeerden dat de situatie verslechterd is.

De Europese beurzen fluctueerden vrijdag tussen winst en verlies, vanwege zowel de oproep van Lagarde als de afwaardering van 6 grote banken door kredietbeoordelaar Fitch. Bank of America, Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank en Goldman Sachs zagen hun waardering met twee stappen omlaag gaan naar A van AA-. Bij BNP Paribas werd de kredietwaardigheid 1 stap verlaagd naar A+.

De financials noteerden ondanks de afwaardering van Fitch op vrijdag tijdens het eerste deel van de handelsdag hoger, waarbij alleen Credit Suisse een verlies kende, dat aan het einde van de dag opliep tot 2,1 procent. Tijdens het slot van de beurs noteren meerdere banken in de min, waaronder Deutsche Bank met 1,3 procent en BNP Paribas met 0,6 procent.

Barclays won 1,4 procent in lijn met de winsten van andere Britse banken. En de Franse bank Societe Generale sloot 1,5 procent hoger. Grondstoffonds Rio Tinto was een van de bedrijven die profiteerde van de stijging van de metaalprijs. Het bedrijf eindigde 1,0 procent in de plus.

Verder liepen verschillende Europese termijncontracten af op vrijdag, maar omdat over veel contracten onderhandeld wordt op hogere niveaus, verkopen veel beleggers hun belangen nog niet, stelde Pedrag Dukic, senior equity verkoper bij CM Capital Markets. "Markten zouden in zijn geheel gezien aanzienlijk lager staan als dat niet het geval zou zijn", aldus Dukic.

Op macro-economisch gebied werd bekend dat de handelsbalans van de eurozone in de maand oktober weliswaar een overschot vertoont, maar met EUR1,1 miljard is dit lager dan de EUR 2,7 miljard in de maand ervoor.

Chemiegroep Lanxess (LXS) noteerde vrijdag in de plus nadat analisten van Morgan Stanley het bedrijf een adviesverhoging gaven naar overweight van equal weight. Het aandeel eindigde vrijdag 0,6 procent hoger.

Omstreeks 18.30 uur noteren de indices op Wall Street hoger, waarbij het sentiment bepaald wordt door de goed ontvangen cijfers over de Amerikaanse inflatie. De consumentenprijzen bleven gelijk in november, terwijl de kerninflatie iets hoger uitkwam dan verwacht.

Op macro-economisch gebied staat maandag enkel de Amerikaanse NAHB huizenmarktindex voor december op de agenda. Het cijfer wordt om 16.00 uur bekendgemaakt. Hiervoor zijn geen ramingen beschikbaar, de voorgaande maand stond de index op 20. De euro eindigde vrijdag met een lichte winst op de dollar. Om circa 17.40 uur stond de euro op $1,3037 tegen $1,3023 voorbeurs.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,771
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden