'Schuldreductie Griekenland gaat lukken'

'Schuldreductie Griekenland gaat lukken'
16-12-2011 19:53 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - Het gaat Griekenland lukken een gedeelte van zijn schulden kwijtgescholden te krijgen. Daarvan is de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos overtuigd, zei hij vrijdag. De minister baseert zijn standpunt op 'positieve signalen' van afgelopen maand gestarte onderhandelingen met bankiers en andere private beleggers.

Griekenland hoopt de gesprekken eind januari af te ronden, zodat de weg vrijgemaakt wordt voor een goedkeuring en de uitvoering van het tweede reddingsplan voor het land. De afschrijving op staatspapier is één van de belangrijkste voorwaarden voor het steunpakket met een omvang van 130 miljard euro.

Europese leiders kwamen recent terug op de plannen om van private beleggers te verlangen ook op andere leningen in de eurozone verlies te nemen. Daarmee gaven zij aan dat Griekenland een uitzondering is. "Dat ondersteunt de onderhandelingen met de internationale private schuldeisers ontzettend", aldus Venizelos tegen het parlement.

Griekenland begon afgelopen maand aan gesprekken met bankiers en andere private schuldeisers over het vrijwillig afwaarderen op de nominale waarde van Grieks staatspapier met 50 procent. Die operatie moet Griekenland vijf miljard euro per jaar besparen.

Volgens personen die op de hoogte zijn over het verloop van de gesprekken, lijken partijen tot een compromis te komen over de couponrente die de afgestempelde schuld zal krijgen. Overige details moeten echter nog uitgewerkt worden.

De onderhandelingen, die deze week plaatsvonden in Athene, kunnen volgende voortgezet worden, mogelijk in Parijs, meldt Venizelos.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden