Draghi: geldpers lost crisis niet op

Draghi: geldpers lost crisis niet op
15-12-2011 16:51 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - Draghi verwerpt de suggestie dat de ECB de geldpers aan zou moeten zetten om een impuls te geven aan de economie van de eurozone. Die staat onder druk door de Europese schuldencrisis.

"Ik geloof niet dat monetaire verruiming leidt tot een fantastisch economisch resultaat. Ik zie geen bewijs dat geldverruiming de Britse en Amerikaanse economie een sterke impuls heeft gegeven", zegt de president van de Europese Centrale Bank in antwoord op een vraag na een toespraak in Berlijn.

Draghi herhaalde dat de inkoop van staatsobligaties door de ECB, die volgens veel marktdeelnemers en politici zou moeten worden uitgebreid, 'eeuwigdurend noch oneindig is'.

Hij zei dat er meer nodig is dan monetair beleid om het marktvertrouwen te herstellen en dat Europese regering onmiddellijk duidelijke stappen moeten aankondigen om hun begrotingen op orde te brengen.

In zijn toespraak verwelkomde Draghi de uitkomst van de EU-top in Brussel. Hier besloten Europese landen tot verdere integratie van hun begrotingsbeleid via een intergouvernementeel verdrag dat hij als een doorbraak bestempelde.

Draghi's oproep aan eurozonelanden tot aanvullende stappen op begrotingsbeleid is echter een echo van kritiek die de ECB eerder donderdag uitte in zijn maandelijkse bulletin. Daarin stelde de centrale bank dat de nieuwe begrotingsafspraken nog steeds aanzienlijke gaten bevatten voor landen die zich er niet aan willen houden.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,772
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden