Clicky

 
Transport Online - Europese beurzen eindigen in het rood

Europese beurzen eindigen in het rood

Europese beurzen eindigen in het rood
14-12-2011 20:14 | Algemeen | auteur de redactie
AMSTERDAM(Novum/Dow Jones) - De Europese aandelenmarkten zijn woensdag lager gesloten, terwijl de euro ten opzichte van de dollar naar het laagste niveau in een jaar is gezakt, vanwege zorgen dat de vorige week bejubelde maatregelen de schuldencrisis in de eurozone niet kunnen oplossen.

De EuroStoxx 50 sloot woensdag 2,4 procent lager op 2.205,91. De DAX-30 daalde 1,7 procent tot 5.675,14, de CAC-40 sloot 3,3 procent lager op 2.976,17 en de FTSE-100 verloor 2,3 procent op 5.366,80.

In Europa is het aanvankelijke optimisme over de overeengekomen striktere begrotingsregels omgeslagen in bezorgdheid dat de maatregelen niet afdoende zijn om de schuldencrisis een halt toe te roepen.

Daarnaast stellen handelaren dat het gebrek aan nieuwe plannen ter stimulering van de economie in de VS ook drukte op het sentiment. Beleggers zochten daardoor naar richting tegen de achtergrond van ernstige waarschuwingen over de economische vooruitzichten. "De markt realiseert zich dat de vorig week gehouden Eurotop weinig heeft opgelost, staatsschulden zijn nog steeds een belangrijke probleem en groei - dat kan je in de nabije toekomst vergeten", stelt Manoj Ladwa, handelaar bij ETX Capital.

Met name de financiële instellingen leden woensdag verliezen, waarbij Duitsland een noodfonds voor de bankensector opnieuw activeerde nadat de instellingen vorige week te horen kregen dat zij twee keer zo veel kapitaal bij elkaar moeten brengen dan eerder werd gedacht.

Deutsche Bank eindigde in Frankfurt 1,9% lager. Commerzbank boekte echter een plus van 5,2 procent.

In Parijs noteerden BNP Paribas, Credit Agricole en Société Générale respectievelijk een verlies van 7,4 procent, 6,7 procent en 8,0 procent op het slot.

In Amsterdam moest ING 4,3 procent laten gaan. De euro zakte woensdag verder weg ten opzichte van de dollar na eerder al op maandag en dinsdag flink verlies geleden te hebben. Omstreeks 17.50 uur noteerde de eenheidsmunt op 1,2978 dollar, tegen 1,3030 dollar vlak voor opening van de Europese handel. De euro staat daarmee op het laagste niveau sinds 12 januari dit jaar.

"De euro staat onder druk omdat de markten teleurgesteld zijn over de uitkomst van de Eurotop, waar volgens hun weinig is gedaan om de schulden- en bankencrisis op te lossen", stelt Neil MacKinnon, econoom bij VTB Capital, tegen AFP.

"Het wegzakken van de euro in de afgelopen 24 uur is in zoverre verrassend dat het zo lang geduurd heeft voordat dit gebeurde", zegt Michael Hewson, analist bij CMC Markets.

De tegenstand van de Duitse bondskanselier Angela Merkel tegen een verhoging van de omvang van het Europese noodfonds op dinsdag, waarmee de eerste scheurtjes in het Europese leiderschap zichtbaar werden, droeg ook bij aan het negatieve sentiment op de beurzen in Europa.

"Tegen de achtergrond van zorgen over verlagingen van kredietwaarderingen, een gebrek aan interventies door de Europese Centrale Bank op grote schaal en de bevestiging van Angela Merkel dat het nieuwe noodfonds niet verder vergroot wordt, was het met name het nieuws uit de VS dat de markten dreef."

In de VS stelde de Federal Reserve dinsdag dat het belangrijkste rentetarief voorlopig stabiel laag gehouden zou worden en dat de wereldeconomie middelmatig groei, terwijl de Fed tevens waarschuwde voor sterke wereldwijde economische tegenwind.

Ondanks de zorgen van de Fed over de wereldwijde economische vooruitzichten maakte de centrale bank geen nieuwe stimuleringsmaatregelen bekend, waardoor beleggers die hadden gehoopt op een indicatie van toekomstige plannen teleurgesteld achterbleven.

Handelaren houden daarnaast kredietbeoordelaar S&P's nauwlettend in de gaten. S&P's zal naar verwachting op korte termijn conclusies verbinden aan de Eurotop van een week eerder, nadat het bedrijf eerder al aangaf de rating van 15 van de 17 lidstaten - inclusief Frankrijk en Duitsland - van de eurozone nader te bekijken.

Omstreeks het slot van de Europese handel noteerden de indices op Wall Street lager.

Donderdag wordt een drukke dag op macro-economisch gebied. Vanuit de eurozone komen de inkoopmanagersindices voor Duitsland en de eurozone over december om respectievelijk 9.30 uur en 10.00 uur. Uit de eurozone volgt om 11.00 uur tevens de bekendmaking van de inflatie in november.

Uit de VS komen om 14.30 uur zowel de producentenprijzen voor de maand november als de wekelijkse steunaanvragen voor de week eindigend op 10 december.

De industriële productie in de VS in november sluit om 15.15 uur de macro-economische agenda.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden