'Transactietaks schadelijk voor economie'

'Transactietaks schadelijk voor economie'
14-12-2011 17:19 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De invoering van een Europese transactietaks zal grote negatieve gevolgen hebben voor de economie. Dat schrijven werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

De organisaties stellen dat de invoering van de FTT tot een structurele krimp van de Nederlandse economie zal leiden tussen de 7,5 en 24 miljard euro.

"Nederland wordt extra hard door de belasting getroffen", stellen de organisaties. Nederland heeft een relatief grote financiële sector en veel hoofdkantoren binnen de grenzen. Ook de pensioenfondsen hebben flink last van FTT, stellen de werkgevers.De Europese Commissie stelde eerder dat de Europese Financial Transaction Tax (FTT) 57 miljard euro gaat opleveren. "De opbrengst is vele malen kleiner dan het negatieve effect op de economie", zeggen de werkgevers.

Woensdag discussieert de Tweede Kamer over de transactiebelasting. De werkgeversorganisaties vinden dat tot nu toe alleen politieke overwegingen naar voren zijn gekomen in de discussie over de FTT. "Terwijl de economische effecten leidend moeten zijn."

Binnen de Europese Unie heerst sterke verdeeldheid over de invoering ervan. Duitsland en Frankrijk zijn voor, terwijl Zweden en Groot-Brittannië tegen zijn. Nederland was aanvankelijk ook tegen, maar is nu voor als de belasting in heel Europa wordt ingevoerd.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,478

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden