AEX sluit met verlies

AEX sluit met verlies
13-12-2011 11:30 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De Amsterdamse beurs is maandag met verlies gesloten in een markt die de door kenners half geslaagde EU-top in Brussel van het afgelopen weekend verteerde.

De AEX-index sloot maandag 2,4 procent lager op 297,39 punten, het laagste punt van de dag. De Midkap verloor op het slot 3,2 procent op 445,11 punten. De Smallcap eindigde 2,8 procent lager op 366,20 punten.

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam lager, waarbij de Dow Jones Industrial Average 1,4procent lager noteerde. De winstwaarschuwing van Intel voor het vierde kwartaal van dit jaar kwam hard aan op Wall Street, ook al had de mededeling geen conjuncturele achtergrond, maar werd dit veroorzaakt door de overstromingen in Thailand.

"Er is geen positief nieuws, er is dus ook geen groeiend vertrouwen en er is dus ook geen echte draai in de markt. De trend is neerwaarts, nadat Brussel geen echte doortimmerde oplossing voor de eurocrisis opleverde", aldus vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Wat niet helpt is het oordeel van kredietwaardigheidsbeoordelaar Moody's over het eindverslag van de EU-top. Moody's ziet in het communiqué weinig nieuwe maatregelen", aldus Bender.

Bender schat in dat de markt dinsdag de ingezette richting vasthoudt. "Ik verwacht op basis van datgene van wat we nu zien, inclusief de winstwaarschuwing van Intel en de schuldenterugkoop van ING, niet dat de AEX volledig wegglijdt. Brussel mag dan min of meer een teleurstelling zijn, als de ZEW-index en/of de detailhandelsverkopen in de VS goed zijn, pikt de markt dat echt wel op. Ik verwacht dinsdag nog enige druk in de markten, maar vooral ook een afwachtende houding", aldus Bender.

ING stond maandag sterk in de belangstelling, nadat het aankondigde voor 5,8 miljard euro zijn uitstaande schulden in te kopen om zijn kapitaalpositie te verbeteren. Het bedrijf biedt 57 procent tot 87 procent van de nominale waarde. Het aandeel sloot maandag 8,1 procent lager.

Van de vijfentwintig AEX-componenten sloot er slechts een licht hoger en een vlak. De rest zakte, waarvan het overgrote deel, twintig, met 1 procent of meer. Achttien van de AEX-fondsen sloten met een verlies van 2 procent of meer, twaalf met 3 procent of meer, zes met een verlies van 4 procent of meer, vier met een verlies van 6 procent of meer, drie met een verlies van 7 procent of meer en twee met een slotverlies van 8,1 procent: het al genoemde ING en Aegon.

De macro-economische agenda van dinsdag wordt bepaald dor de Duitse ZEW-index over december, die het vertrouwen van financieel analisten in de economie meet. Van de Oeso komt de werkloosheid over oktober.

De macro-economische agenda voor de VS begint om 13.30 uur met de NFIB Small Business Optimism Index over november. Daar is geen prognose voor beschikbaar. In oktober kwam de index uit op 90,2. De NFIB staat voor National Federation of Independent Business, een organisatie die sinds 1943 de belangen van kleine ondernemingen in de VS behartigt.

Uit de VS zijn om 14.30 uur de belangrijke detailhandelsverkopen over november aan de beurt. Die komen naar verwachting 0,5 procent hoger uit, gelijk aan een maand eerder. Als de autoverkopen niet worden meegenomen komt de stijging ook naar verwachting 0,5 procent hoger uit. Dat was in oktober een plus van 0,6 procent.

Om 20.15 uur neemt de Federal Reserve het laatste rentebesluit van het jaar. De Fed heeft eerder al aangegeven de rente voorlopig ongewijzigd laag te willen houden en dus kijkt iedereen uit naar het commentaar van Fed-voorzitter Ben Bernanke.

In de VS komen dinsdag verder nog twee wekelijks terugkerende consumentengerelateerde indices naar buiten.

Om 12.45 uur verschijnen de cijfers van International Council of Shopping Centers (ICSC), met de ontwikkeling van de vergelijkbare winkelverkopen in de afgelopen week, op week- en jaarbasis, exclusief restaurantbezoek en autoverkopen voor de week die eindigde op 9 december. In de voorgaande week daalden de verkopen op weekbasis met 2,3 procent en op jaarbasis stegen deze met 3,8 procent.

Om 13.55 uur volgt de Redbook-omzetindex, een andere retail-indicator. Ook deze loopt tot en met 9 december en geeft een vergelijking op maandbasis en op jaarbasis. In de week ervoor daalde de index op maandbasis met 2,6 procent. Op jaarbasis bedroeg de stijging 3,2 procent.

Staatsobligaties sloten maandag hoger.

De euro noteerde maandag rond 18.00 uur 1,3208 dollar tegen 1,3325 dollar maandag om circa 8.30 uur.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,772
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden