Clicky


Mitchel van den Brink slaat flinke slag in de duinen

Mitchel van den Brink slaat flinke slag in de duinen
10-01-2024 17:19 | Uitslagen | auteur Redactie

SHUBAYTAH - Mitchel van den Brink is in de vijfde etappe van de Dakar Rally opnieuw als tweede geëindigd. Na het sterke optreden in de duinen heeft de equipe van Eurol Rally Sport een flink stuk van de achterstand afgesnoept.

Martin van den Brink stuurde de tweede truck van het team uit Harskamp naar een dertiende plaats. De korte, maar heftige rit werd gewonnen door de Tsjech Martin Macik. Janus van Kasteren verloor veel tijd, maar blijft wel koploper in het klassement.

Na een lange verbindingsroute van ruim 500 kilometer opende Janus van Kasteren de etappe bij de trucks. Mitchel volgde om 12.23 uur (Nederlandse tijd) een minuut later als tweede. De 118 kilometer lange (of juist korte) proef speelde zich af in de duinen van het Empty Quarter in Saoedi-Arabië. Er waren twee punten op de route voor de tijdwaarneming. Op het eerste meetpunt, na 39 kilometer, was Mitchel 5 seconden langzamer dan de leider in het klassement. Macik volgde op 49 tellen van Van Kasteren.

Na 80 kilometer was de situatie compleet veranderd. Mitchel kwam daar, zowel fysiek als op basis van tijd, als eerste door. Martin Macik volgde op 19 seconden. Janus van Kasteren leverde op dat punt maar liefst 24 minuten en 15 seconden in op Van den Brink junior. Mitchel, Moi Torrallardona en Jarno van de Pol kwamen na 1 uur 53 minuten en 17 seconden over de finish. Macik (gisteren nog gestraft voor het missen van twee waypoints) had 1 minuut en 22 seconden (na aftrek van 30 seconden tijdstraf) minder nodig voor de proef over 118 kilometer.

'We zijn even gestopt bij Janus'

Dat de 21-jarige Harskamper daarmee naast de dagzege greep, mocht de pret niet drukken. "Het was de eerste echte duinendag. Hier hebben we op gewacht,", aldus een enthousiaste Mitchel, net nadat hij de streep was gepasseerd. "We hadden een super ritme. De truck heeft niet veel te lijden gehad. We reden al snel dicht achter Janus. Hij kwam klem te zitten in een gat. Wij zijn even gestopt, maar de navigator gebaarde dat alles ok was. We zijn in ons eigen ritme doorgegaan. Het was voor ons echt een waanzinnig fijne proef. Dit is echt ons terrein. We kijken dan ook nu al uit naar de etappe van morgen en vrijdag."

Op oorlogspad in de duinen

De equipe van Eurol Rally Sport heeft door het resultaat van vandaag de hoop op een echte topklassering weer nieuw leven ingeblazen. Van Kasteren voert het klassement nog altijd aan. Macik is nu tweede op 22m03s. Ales Loprais verloor bijna 40 minuten en heeft 26.05 achterstand in het algemeen klassement. De vierde plaats (op 48.56) is in handen van Pascal de Baar. Mitchel is Jaroslav Valtr gepasseerd en staat nu vijfde in de algemene rangschikking. De achterstand van 1 uur 6 minuten en 21 seconden geeft nog alle hoop op een plaatsje in de echte top van het klassement. De formatie in de Iveco Powerstar is op oorlogspad en kan daar geen beter terrein voor uitzoeken dan waar ze de komende dagen mee te maken krijgen; de duinen in het Empty Quarter.

Jonge hinde

Ook vader Martin van den Brink kende een prima dagje. De ervaren coureur uit Harskamp stuurde de Iveco T-Way als een jonge hinde door de duinen rond Shubaytah. De equipe, met ook navigator Jan van der Vaet en Kootwijkerbroeker Richard Mouw aan boord, reed behouden de etappe uit op 26.49 van de winnaar. "Wij rijden voorzichtig. Zo min mogelijk problemen is ons uitgangspunt", aldus de 53-jarige Martin van den Brink. Een dertiende plaats werd zijn deel.

Acht verschillende bivakken

Morgen begint de zogenaamde 48-uur etappe. De organisatie heeft een compleet nieuw format uit de hoge hoed getoverd. In twee dagen moet een verbindingstraject van 781 kilometer en een klassementsproef van 572 kilometer worden afgelegd. De deelnemers overnachten op verschillende plaatsen. Er zijn acht plaatsen waar een bivak is ingericht. Na de klok van 16.00 uur moet iedere deelnemer naar het eerstvolgende bivak. De monteurs van het team zijn daar niet aanwezig. De rijders moeten al het onderhoud aan hun voertuigen zelf doen. Vrijdagochtend wordt de etappe vanaf 7.00 uur (plaatselijke tijd) weer vervolgd. Daarna wacht, na een lange verbindingsroute van 800 kilometer naar Riyad, een welverdiende rustdag.