Vechtpartij bij Schavemaker Transport krijgt een staartje

Vechtpartij bij Schavemaker Transport krijgt een staartje
03-04-2009 13:27 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie

HAZELDONK / DEN HAAG - “De Poolse ambassade weet van de vechtpartij bij Schavemaker Transport in Hazeldonk afgelopen dinsdag. Tijdens het incident zijn de chauffeurs ons direct gaan bellen en nog steeds hebben wij contact met de jongens”, vertelt een woordvoerder aan Transport online. De meppartij krijgt een staartje. De Poolse vakbond NSZZ Solidariteit komt naar Nederland om de affaire uit te vechten. “Er zijn momenteel gesprekken met de vakbondbestuurders van NSZZ Solidariteit n Polen”, meldt de ambassadewoordvoerder.

Ondertussen krijgen de aangevallen Poolse truckers bijval van hun landgenoten in de Poolse ambassade in Den Haag. “Wij bieden ze hulp waar ze die nodig hebben”, verklaart de woordvoerder. En voegt er snel aan toe: “Inhoudelijk mag ik verder op verzoek van de politie geen commentaar geven. Om zo het onderzoek niet te verstoren.”

Aanvankelijk was de directeur van Schavemaker Transport aangehouden door de politie. Hij zou vier ingehuurde beveiligers tot geweld hebben aangezet. Inmiddels is hij –net als de amokmakers- weer op vrije voeten en naar verluidt weigert de directeur om in gesprek te gaan met de Poolse chauffeurs. Die staakten bij hun werkgever vanwege een salarisconflict. Dit deden ze om solidair te zijn met hun eveneens stakende collega’s bij de Poolse vestiging van Schavemaker Transport. De directeur vermoedde de actie en huurde beveiligers in die de trucks vernielden om de chauffeurs naar buiten te halen. Twee chauffeurs zijn gewond geraakt en maken het naar omstandigheden redelijk.

De reden dat de directeur weigert te overleggen met zijn chauffeurs is dat ze aangesloten zijn bij de niet in Nederland erkende Poolse vakbond NSZZ Solidariteit. Deze is jaren geleden opgericht door oud-president en Nobelprijswinnaar Lech Walesa. De Poolse vakbond heeft aangekondigd om met een delegatie naar Nederland te komen en net zo lang actie te voeren totdat de inmiddels afgedankte chauffeurs weer in dienst zijn genomen.

Opschorten
Ondertussen zijn er ontwikkelingen bij de stakingen in Frankrijk en Spanje. "Schavemaker Transport in Beverwijk heeft ingestemd met een verzoek van de Poolse vakbond “Solidarnosc” om af te zien van maatregelen tegen de nog in Frankrijk en Spanje actievoerende chauffeurs. De Poolse vakbond is dan bereid om de staking op te schorten tot dinsdag 7 april. Op die dag zal in Wroclaw driepartijen overleg plaats vinden tussen Schavemaker Poland spzoo, Solidarnosc en de lokale overheid. Na dit beraad zullen partijen hun standpunt bepalen", meldt mr. J. Vallenduuk, de advocaat van Schavemaker Transport.

Hij voegt eraan toe: "Schavemaker benadrukt dat de wilde staking hen geheel onverwachts heeft getroffen. Na een op basis van de Poolse wetgeving eerste onderhandelingsgesprek over formaliteiten, werd een tweede gesprek plotseling afgelast. Toen bleek dat de chauffeurs op verschillende plaatsen in Europa het werk al hadden neergelegd. De werkgever weet nog steeds niet wat de eisen van de werknemers precies inhield. De actievoerende chauffeurs wisten dat overigens evenmin. Schavemaker staat er in Polen om bekend een van de best betalende vervoerswerkgevers te zijn. Zij wijt de actie aan chauffeurs die eerder zijn ontslagen wegens dronkenschap en fraude met dieselolie. De procedures die tegen deze ontslagen in Polen zijn ondernomen maken weinig kans. Wellicht was dit reden om deze wilde actie op te zetten."

©Transport Online / Marcel van der VoortNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden