Clicky

 Nieuw voorstel op klimaattop: uitfasering van fossiel is eruit

Nieuw voorstel op klimaattop: uitfasering van fossiel is eruit
11-12-2023 15:07 | Buitenland | auteur ANP

DUBAI - Tijdens de klimaattop in Dubai lag voor het eerst de optie op tafel dat landen met elkaar afspreken fossiele brandstoffen te gaan uitfaseren. Bij een nieuwe versie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is, is dat voorstel echter eruit gehaald. Dit is het eerste concept dat officieel van de hand is van de voorzitter, Sultan Al-Jaber uit de Verenigde Arabische Emiraten.

In plaats daarvan staat in de eindtekst dat de partijen het gebruik en de productie van fossiele brandstoffen willen verminderen "op een rechtvaardige manier". De bedoeling is wel om alsnog in 2050 de wereld klimaatneutraal te krijgen. Concreet staat er "netto nul", waarmee bedoeld wordt dat alle uitstoot van broeikasgassen die er dan nog is gecompenseerd wordt met bijvoorbeeld bomen of technologie die CO2 uit de lucht haalt.

Een woordvoerder van voorzitter Al-Jaber laat na de publicatie weten dat hij "vanaf het begin duidelijk is geweest over de ambities". Volgens hem weerspiegelt deze tekst dit en is het een enorme stap voorwaarts. "Nu is het in de handen van de partijen. We vertrouwen erop dat zij zullen doen wat het beste is voor de mensheid en de planeet."

Voor de publicatie van deze concepttekst verwachtte Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) dat het een slechte tekst ging worden. "Om te kijken hoe negatief de partijen reageren." Dit concept van de voorzitter werd eigenlijk al vroeg op maandagochtend verwacht, uiteindelijk is de tekst na 17.00 uur (lokale tijd) gepubliceerd. "Ik denk dus dat de voorzitter ook wel echt in zijn maag zat met Saudi-Arabië."

Het is vrij duidelijk dat Saudi-Arabië op deze top niets in de eindtekst wil over het uitfaseren van fossiel. De oliestaat is het directe buurland van de Verenigde Arabische Emiraten, waar de klimaattop plaatsvindt. In principe staat het einde van COP28 gepland op dinsdag, maar er wordt uitloop verwacht.

Klimaatorganisatie 350.org noemt dit concept een soort "onsamenhangend verlanglijstje", dat ver verwijderd is van de maatregelen die nodig zijn om de opwarming van de aarde te beperken. "De voorzitter laat een verontrustend gebrek aan leiderschap zien. Met name de toezeggingen om fossiele brandstoffen uit te faseren en hernieuwbare energie te verdriedubbelen zijn behoorlijk verzwakt", zegt Andreas Sieber van de internationale organisatie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats