Clicky

 Peiling: wereldwijde economische groei vertraagt volgend jaar

Peiling: wereldwijde economische groei vertraagt volgend jaar
11-12-2023 14:56 | Algemeen | auteur ANP

LONDEN - De wereldwijde economische groei zal volgend jaar verder vertragen, denken economen bij grote banken volgens een peiling van persbureau Reuters. De verhoogde rentes, gestegen energieprijzen en onzekerheden in de twee grootste economieën, de Verenigde Staten en China, zorgen volgens hen voor minder groei.

Onder meer economen bij Morgan Stanley, Goldman Sachs en Deutsche Bank gaven hun verwachtingen voor het komende jaar. Zij verwachten dat de wereldwijde economie dit jaar groeit met 2,9 procent en volgend jaar met 2,6 procent.

De economie van Europa kan volgens de economen volgend jaar in een milde recessie komen, net als die van het Verenigd Koninkrijk. Nederland zit momenteel al in een recessie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige maand. Van een recessie is sprake als de economie minstens twee kwartalen achter elkaar krimpt.

De economische groei in China wordt waarschijnlijk lager, denken de economen. Bedrijven willen minder afhankelijk worden van het Aziatische land en zoeken naar locaties buiten China. De Chinese economie heeft het dit jaar ook moeilijk en herstelt zich moeizaam na het loslaten van de coronamaatregelen eind vorig jaar. Ook heerst er een grote vastgoedcrisis. In de VS kan onzekerheid over mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve voor vertraging zorgen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats