Clicky

 Studie: een op vijf exporteurs verwacht volgend jaar minder omzet

Studie: een op vijf exporteurs verwacht volgend jaar minder omzet
11-12-2023 11:22 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP

ZOETERMEER - Exporteurs hebben niet al te hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar. Bijna de helft van de handels- en productiebedrijven denkt dat de omzet gelijk zal blijven, terwijl een op de vijf een krimp voorziet. Dat meldt ondernemersvereniging evofenedex, die samen met kredietverzekeraar Atradius onderzoek deed naar de internationale handel in november.

Veel van de internationaal opererende bedrijven geven aan dat zij last hebben van minder vraag. "Hoewel het beeld bij bedrijven de afgelopen maanden vrij stabiel is, zijn er nog steeds meer bedrijven waar de winst daalt ten opzichte van een jaar geleden dan groeit", zegt algemeen directeur Bart Jan Koopman van evofenedex. "De gemiddelde winstdaling is ook nog eens groter en de gemiddelde winststijging lager dan eerder dit jaar."

Binnen de bedrijven zelf lijkt veel op orde. Zo lag het aandeel bedrijven dat last heeft van belemmeringen bij de bedrijfsprocessen vorige maand op het laagste niveau van dit jaar. Bijna vier op de tien bedrijven geven zelfs aan helemaal geen last van verstoringen te hebben. "Ondanks alle uitdagingen in de wereld lijken de toeleveringsketens meer en meer onder controle te komen", zegt Koopman daarover.

Maar volgens hem moet wel worden opgemerkt dat nog altijd 45 procent van de bedrijven stelt te kampen met verstoringen. Als voornaamste belemmering worden personeelstekorten genoemd, gevolgd door hoge energiekosten en oplopende personeelskosten door het aantrekken van flexkrachten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats