Clicky

 Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen
09-12-2023 19:12 | Buitenland | auteur ANP/RTR

SANAA - [update 20:33 uur] Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

"Als Gaza niet het voedsel en de medicijnen krijgt die nodig zijn, worden alle schepen op weg naar Israël doelwit van onze strijdkrachten", verklaarde Yahya Saree zaterdag via het platform X.

De Houthi's in Jemen hebben nauwe banden met Iran. Ze claimden onlangs al Israël en enkele boten in de Rode Zee onder vuur te hebben genomen met onder meer drones om de Palestijnen hun steun te betuigen. Een Amerikaans oorlogsschip heeft verscheidene projectielen uit de lucht gehaald.

De Israëlische veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi reageerde, eveneens op X, snel op het dreigement. Hij zei dat premier Benjamin Netanyahu de Amerikaanse president Joe Biden te verstaan heeft gegeven dat Israël zelf militaire actie zal ondernemen tegen de Houthi's als de VS dat niet doen.

De VS en het VK hebben de recente aanvallen op drie commerciële vrachtvaarders in internationale wateren veroordeeld en Iran verweten een kwalijke rol te spelen. Teheran wierp tegen dat zijn bondgenoten onafhankelijk besluiten nemen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats