Clicky

 Tesla-stakingen breiden zich uit naar Finland

Tesla-stakingen breiden zich uit naar Finland
08-12-2023 15:09 | Buitenland | auteur NP/BLOOMBERG/RTR

HELSINKI - In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft nu ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd mee te doen aan acties tegen Tesla. Aanleiding zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden die in een impasse zitten. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto's blokkeren.

"Het is een cruciaal onderdeel van het Scandinavische arbeidsmarktmodel dat we collectieve overeenkomsten hebben en vakbonden elkaar steunen", onderbouwde AKT-voorzitter Ismo Kokko het besluit in een verklaring. Eerder deze week sloten Noorse en Deense vakbonden zich al aan bij de acties tegen Tesla. Ook in Noorwegen en Denemarken willen de bonden voorkomen dat de elektrische auto's van de fabrikant het land in kunnen.

Eind oktober legden zo'n 130 medewerkers van tien Tesla-werkplaatsen in Zweden het werk neer. Leden van andere vakbonden, onder wie postbodes, havenarbeiders en schoonmakers, hebben zich uit solidariteit aangesloten bij de actie. Tesla-topman Elon Musk heeft eerder al zijn verontwaardiging uitgesproken over de stakingen. Hij noemde de gevolgen daarvan "krankzinnig".

Het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla, reageerde vrijdag op de acties. Het staatsinvesteringsfonds liet aan persbureau Reuters weten "te verwachten van bedrijven waarin we beleggen dat ze de fundamentele mensenrechten respecteren, waaronder arbeidsrechten".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats