Clicky

 Egypte: we staan niet toe dat bevolking uit Gaza wordt verdreven

Egypte: we staan niet toe dat bevolking uit Gaza wordt verdreven
07-12-2023 14:40 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

CAÏRO - Egypte zal niet toelaten dat de Palestijnen uit de Gazastrook worden verdreven en opent zijn grens niet voor mensen uit Gaza. Dit zei de chef van de Egyptische staatsinformatiedienst, Diaa Rashwan. De twee maanden geleden begonnen Israëlische aanvallen op de kuststrook hebben 85 procent van de bevolking ontheemd. Vele mensen zijn naar het zuiden gedreven waar ze in of bij Rafah aan de Egyptische grens verblijven. Bij Rafah is de enige opening in de omheinde Gazastrook waar burgers en goederen onder strenge voorwaarden in of uit kunnen.

Israël wordt er door tegenstanders van beschuldigd de aanvallen met opzet zo uit te voeren, zodat de bevolking richting de Egyptische grens vlucht. Volgens Rashwan denkt de Egyptische regering ook dat de Israëli's op de bezette Westelijke Jordaanoever nu met geweld proberen de Palestijnen naar Jordanië te drijven.

Hulpgoederen moeten langs de grenspost bij Rafah de Gazastrook in. Rashwan zei dat Egypte probeert de omvang van de hulpgoederenstroom op te voeren. Tijdens een bestand in de laatste week van november reden er dagelijks tweehonderd trucks met hulpgoederen de Gazastrook in. De afgelopen dagen waren dat er hooguit honderd per dag. Egypte en de VN hebben er ook bij Israël op aangedrongen dat de Israëlische controle van de hulpgoederen sneller gaat. Die controle is op Israëlisch grondgebied enkele kilometers ten zuiden van de Egyptisch-Palestijnse grensovergang bij Rafah.

Israël bombardeert nog steeds voortdurend de Gazastrook inclusief Rafah. Donderdag zijn er ook hevige gevechten gemeld tussen Palestijnse strijders en Israëlische militairen ten oosten van de stad Khan Younis, circa 12 kilometer van Rafah. Woensdag kwamen bij een bombardement op Rafah volgens lokale berichten twintig mensen om het leven. Er is geen veilige plek in Rafah, aldus een medewerker van de VN. In totaal zijn volgens de Palestijnse autoriteiten in twee maanden van aanvallen meer dan 16.200 doden gevallen, overwegend vrouwen en kinderen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats