Clicky

 Italië stapt uit Nieuwe Zijderoute van China

Italië stapt uit Nieuwe Zijderoute van China
06-12-2023 14:36 | Politiek | auteur ANP/BLOOMBERG

ROME - De Italiaanse regering heeft China formeel laten weten uit de zogeheten Nieuwe Zijderoute te stappen. Het omstreden infrastructuurproject heeft "niet de gewenste effecten" gehad, zei minister Antonio Tajani van Buitenlandse Zaken.

Italië nam sinds 2019 deel aan de Nieuwe Zijderoute, die formeel het Belt and Road Initiative (Gordel- en Weginitiatief) heet. China investeert miljarden in de aanleg van wegen, spoor en andere infrastructuur om de handel tussen Azië, Europa, het Midden-Oosten en Afrika te stimuleren. Daarmee vergroot de op een na grootste economie ter wereld ook zijn invloed.

Maar de samenwerking tussen EU-lidstaat Italië en China was vanaf het begin al moeizaam door zorgen over de groeiende Chinese geopolitieke invloed. Ook zou China veel meer voordeel hebben bij het initiatief dan Italië.

In maart zouden de afspraken over de Nieuw Zijderoute van Italië met China aflopen, tenzij beide landen ze zouden verlengen. De Italiaanse premier Giorgia Meloni zou al eerder hebben laten doorschemeren uit het initiatief te willen stappen, maar benadrukte goede banden te willen onderhouden met China.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats