Clicky

 China noemt exportbeleid EU onlogisch

China noemt exportbeleid EU onlogisch
06-12-2023 11:36 | Exportcijfers | auteur ANP/AFP

BEIJING - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

"Als de EU aan de ene kant strenge beperkingen oplegt voor de export naar China van hightechproducten, maar aan de andere kant de export naar China aanzienlijk hoopt te verhogen, vrees ik dat de logica ontbreekt", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onder andere de export van hoogwaardige machines voor de productie van chips naar China door ASML is sterk beperkt. Dit jaar besloot Nederland de regels voor die export aan te scherpen.

Lange tijd onvrede

Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en haar collega Charles Michel van de raad van EU-regeringsleiders doen donderdag China aan voor een top met de Chinese president Xi Jinping. Voorafgaand aan die ontmoeting zei Von der Leyen dat de EU het niet blijft accepteren dat China veel meer exporteert dan het importeert uit de 27 lidstaten.

In Europa leeft ook al lange tijd onvrede over het afschermen van de Chinese markt, door bijvoorbeeld de eigen ondernemingen sterk te subsidiëren en buitenlandse bedrijven buiten te houden. De EU heeft volgens Von der Leyen "instrumenten om onze markt te beschermen" maar geeft de voorkeur aan oplossingen waar onderhandelingen aan voorafgaan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats