Clicky

 Israël wil na afloop oorlog bufferzone in Gaza

Israël wil na afloop oorlog bufferzone in Gaza
01-12-2023 20:09 | Buitenland | auteur ANP/RTR

GAZA-STAD - Israël wil na afloop van de oorlog met Hamas een bufferzone creëren aan de Palestijnse kant van de grens tussen Israël en de Gazastrook. Israëlische media schrijven dat premier Benjamin Netanyahu dat aan de Amerikaanse buitenlandminister Blinken heeft laten weten en volgens persbureau Reuters heeft Israël ook Arabische landen in de regio ingelicht over die plannen.

Volgens The Times of Israel zien de Verenigde Staten zo'n bufferzone niet zitten. Ze willen niet dat het grondgebied van de Palestijnen in Gaza na de oorlog beperkt wordt. Ook onder meer Jordanië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten zijn tegen de Israëlische plannen.

De bedoeling van de bufferzone is dat Hamas of andere Palestijnse militante bewegingen minder makkelijk Israël kunnen binnendringen, zoals op 7 oktober gebeurde. Toen gingen duizenden Hamasstrijders Israël binnen om militairen en burgers te doden en te gijzelen. Daarna viel Israël de Gazastrook aan om Hamas uit te schakelen.

Israël heeft de berichten niet bevestigd dat het een bufferzone wil als de oorlog voorbij is. Het is ook niet duidelijk hoe breed de zone moet zijn.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats