Clicky

 Provincie Noord-Brabant plaatst ledverlichting in bijna 10.000 lichtmasten

Provincie Noord-Brabant plaatst ledverlichting in bijna 10.000 lichtmasten
01-12-2023 17:38 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

'S-HERTOGENBOSCH - De provincie Noord-Brabant voorziet álle lichtmasten langs provinciale wegen van ledverlichting. Dat bespaart tot wel 90 procent energie en levert nog een heleboel andere voordelen op. Aannemer SPIE start komende week met het grootste deel van de vervanging.

In totaal staan er zo’n 9.600 lichtmasten langs de provinciale wegen in Brabant. Tijdens standaard onderhoudswerkzaamheden in de afgelopen jaren zijn al zo’n 2.500 armaturen vervangen. SPIE gaat nu aan de slag met de vervanging van de ongeveer 5.600 overige armaturen in de masten buiten de bebouwde kom. De ongeveer 1.500 lichtmasten van de provincie bínnen de bebouwde kom laten ietsje langer op zich wachten. Dat komt omdat ze ook moeten worden aangesloten op het provinciaal stroomnetwerk.

Het gaat steeds specifiek over het vervangen van de armaturen. Daarmee wordt de draagconstructie bedoeld waar de lamp in zit. De mast zelf wordt dus niet vervangen. Een led-armatuur verbruikt tot wel 90 procent minder energie dan een standaardexemplaar. Daardoor bespaart de provincie straks ongeveer 350.000 euro per jaar op de energiekosten.

Levensduur van 25 jaar

Bovendien moeten in ‘oude’ armaturen om de twee jaar de lampen worden vervangen. Bij led is de vervanging maar eens in de 25 jaar nodig. De nieuwe armaturen zijn bovendien uitgerust met slimme software, waardoor de provincie op afstand instellingen kan wijzigen en precies weet wanneer onderhoud nodig is. Deze vervanging levert dus ook op dit vlak een grote kostenbesparing op. En omdat er minder vaak een weg moet worden afgezet, is het ook nog eens veiliger voor het verkeer.

"We hebben het in Brabant vaak over slimme mobiliteit”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. "Dan hebben we het over manieren om de provincie bereikbaar te houden, maar dit is er ook een goed voorbeeld van. Door één slimme investering besparen we ontzettend veel energie, hebben we minder verkeersoverlast, werken we efficiënter en besparen we op de lange termijn ook nog kosten. We hopen dat andere wegbeheerders ons voorbeeld volgen.”

Meest duurzame aanbesteder

Duurzaamheid is een van de speerpunten van de provincie Noord-Brabant. Bij de aanpak van de provinciale wegen worden de provinciale ambities op het gebied van klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit, energietransitie en klimaatneutraliteit zoveel mogelijk tegelijk meegenomen. Dat blijft niet onopgemerkt. Zo werd de provincie Noord-Brabant onlangs voor de vijfde keer op rij gekozen tot de ‘Meest Duurzame Publieke Aanbesteder van Nederland’.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats