Clicky

 Toch treinen bij extreem winters weer met nooddienstregeling

Toch treinen bij extreem winters weer met nooddienstregeling
01-12-2023 08:53 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - Een nieuwe nooddienstregeling moet ervoor zorgen dat bij extreem winters weer toch treinen kunnen blijven rijden. Dat meldt de NS vrijdagochtend, die de dienstregeling samen met spoorbeheerder ProRail en regionale vervoerders maakte om het spoor bereikbaar te houden bij winterse omstandigheden.

De dienstregeling kan bij winters weer zowel op landelijk als regionaal niveau worden aangepast. Daarmee moet meer ruimte ontstaan om problemen op het spoor snel op te lossen.

Vastzitten

Voorheen konden bij extreem winters weer geen treinen rijden. Met de speciale nooddienstregeling moet nu 15 procent van alle treinen van alle vervoerders blijven rijden. De bedoeling is dat daarmee reizigers met een cruciaal beroep toch op hun bestemming kunnen komen, terwijl alle andere treinreizigers dan de oproep krijgen niet met de trein te reizen.

Als de nooddienstregeling van kracht is, wordt 92 procent van de wissels, die bij zwaar winters weer kunnen gaan vastzitten, buiten gebruik gesteld. De overige 8 procent van de wissels, ruim vijfhonderd stuks, moeten storingsploegen van ProRail beschikbaar houden.

93 procent

De NS laat in dit plan sprinters rijden en regionale vervoerders stoptreinen. Voor het goederenvervoer blijven drie trajecten beschikbaar, internationaal treinverkeer kan dan niet rijden. De beslissing om deze dienstregeling in te zetten wordt een dag van tevoren genomen.

Er was al een winterdienstregeling, zegt een woordvoerder van de NS. Als het in heel Nederland gaat sneeuwen of vriezen, kan een dag van tevoren worden besloten de dienstregeling uit voorzorg aan te passen. Hierbij wordt 55 procent van de wissels buiten gebruik gesteld. Met deze dienstregeling moet 93 procent van de reizigers op hun bestemming kunnen komen.

Opstartdienstregeling

Als zich alleen in een bepaalde regio winters weer voordoet, kan op de dag zelf worden besloten daar minder treinen te laten rijden. "Nieuw is hier dat we ook in de regio een speciale dienstregeling kunnen inzetten bij zwaar winters weer", aldus de NS. "De regio koppelen we dan los van de landelijke winterdienstregeling. Waar dat kan, rijden in de losgekoppelde regio dan nog treinen."

Er is ook een nieuwe opstartdienstregeling, die er als het beter weer wordt voor moet zorgen dat de NS stap voor stap weer sprinters kan laten rijden volgens de reguliere dienstregeling. Ook regionale vervoerders kunnen de dienstregeling dan weer opstarten.

Foto's

  • Hurkmans
    Hurkmans
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats