Clicky

 Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen
30-11-2023 20:38 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Het hof heeft besloten dat de uitstoot in 2030 met 55 procent moet zijn gedaald ten opzichte van 1990. De zaak werd in 2015 aangespannen door de non-profitorganisatie Klimaatzaak en 58.586 mede-eisers. Ze vinden dat de Belgische overheid de mensenrechten heeft geschonden door niet genoeg te doen tegen klimaatverandering. De regering zou daarmee de zorgplicht en het recht op leven en gezinsleven schenden.

Daar gaat het hof in mee. Het wijst op de "heersende consensus" binnen de wetenschap en op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat is geschonden. Bovendien stelt het hof dat de Belgische regering nu nog steeds dezelfde fouten maakt. De verschillende Belgische overheden moeten zich gaan houden aan de gedane beloftes houden en dus de uitstoot sneller terugdringen.

In 2021 kregen de eisers ook al gelijk van de rechter, maar toen werden er nog geen doelstellingen opgelegd. De Klimaatzaak ging in beroep en nu verplicht het hof daarom de overheid om in 2030 55 procent reductie te hebben gehaald. De omroep VRT noemt dat een "behoorlijke opdracht". In 2021 had België namelijk nog maar 24 procent van de broeikasgassen teruggedrongen ten opzichte van 1990.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats