Clicky

 Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur
30-11-2023 20:12 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

Ambassadeur Idit Rosenzweig-Abu had de vergelijking op X gemaakt. Na een reactie van de Belgische regering heeft de ambassadeur het bericht aangepast. Maar persbureau Belga meldt dat donderdag Belgische parlementariërs de Belgische regering hebben opgeroepen om de Israëlische ambassadeur officieel op het matje te roepen. In de Kamer zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib dat ze "gechoqueerd" was door de vergelijking. Parlementsleden lieten zich vergelijkbaar uit.

De zaak draait om een fotomontage van de Vlaamse krant De Morgen met vrijgelaten Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. De krant had erbij geschreven dat die slachtoffers "altijd iemands vader of kind" zijn. "Marc Dutroux was ook iemands kind", reageerde de ambassadeur op X, verwijzend naar de kindermoordenaar die in de jaren negentig zes meisjes opsloot en verkrachtte en die nog steeds staat voor een collectief Belgisch trauma.

Gevoelig

De Israëlische ambassadeur vindt dat haar punt wel "overeind blijft". Voor de Vlaamse omroep VRT legde ze uit dat voor haar een "crimineel van Hamas" niet op één lijn gesteld mag worden "met een onschuldige Israëlische gijzelaar".

De situatie ligt politiek extra gevoelig omdat andersom vorige week de Belgische ambassadeur in Israël wel werd ontboden. Dat gebeurde nadat de Belgische premier Alexander De Croo, op reis in Israël, zich aan de grens met Gaza kritisch had uitgelaten over Israëls optreden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats