Clicky

 Europese Commissie wil dierenwelzijn tijdens transport verbeteren

Europese Commissie wil dierenwelzijn tijdens transport verbeteren
30-11-2023 17:38 | Transport | auteur ANP

BRUSSEL - Als het aan de Europese Commissie ligt zal het vervoer van levende dieren naar een slachthuis niet langer duren dan negen uur en moeten vervoerders meer rekening houden met temperatuur en de leeftijd van de dieren. Dat blijkt uit een uitgelekt voorstel van de Europese Commissie dat volgende week officieel naar buiten komt.

Het Europees Parlement had vorig jaar aangedrongen op transportregels die rekening houden met dierenwelzijn. Dierenrechtenorganisaties en een groot deel van de Europese burgers, zo bleek uit bevragingen, wilden zelfs een totaal verbod van het vervoer van levende dieren naar landen buiten de Europese Unie.

Zo ver wil de commissie niet gaan. De commissie stelt vast dat het commerciële vervoer van levende dieren belangrijk is voor "het functioneren van de interne markt". De commissie constateert ook dat binnen de EU de dierenrechten zo verschillend zijn dat het al een hele verbetering is als straks overal dezelfde minimale regels gelden. Het commissievoorstel zoekt daarom een middenweg tussen dierenwelzijn en de belangen van de transport- en agrarische sector.

Beoordeling

Volgens de commissie is binnen negen uur rijden doorgaans het juiste slachthuis voor de diersoort te vinden. Is de tocht toch langer, dan moeten de dieren eerst rusten. Het voorstel bevat ook regels voor het commerciële vervoer van katten en honden, waarvoor nu nauwelijks regels bestaan. Gaan dieren buiten de EU, dan moet er een dierenverzorger mee.

Het voorstel gaat na volgende week voor beoordeling naar de verschillende EU-landen en het Europees Parlement. Die mogen het aanpassen voordat de nieuwe regels worden omgezet in wetgeving. Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren heeft alvast teleurgesteld gereageerd: "Bij zeetransporten worden vaak tienduizenden dieren tegelijk vervoerd. Bij verre transporten naar bijvoorbeeld het Midden-Oosten sterven daarbij honderden dieren onderweg. Eén dierenwelzijnsmedewerker kan in de praktijk weinig doen voor zoveel dieren".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats