Clicky

 Fonds dat armere landen moet helpen met klimaatschade aangenomen

Fonds dat armere landen moet helpen met klimaatschade aangenomen
30-11-2023 14:15 | Klimaat | auteur ANP

DUBAI - [update 16:35 uur] Het fonds dat armere, kwetsbare landen moet helpen met schade aangericht door de gevolgen van klimaatverandering, is officieel aangenomen op de klimaattop in Dubai. Vorig jaar besloten landen met elkaar dat het fonds er moest komen, wat velen een "historische beslissing" noemden.

Gedurende dit jaar heeft een werkgroep gesproken over hoe dat fonds eruit moet zien. Die gesprekken gingen erg moeizaam. De covoorzitter noemde het donderdag "een moeilijk proces, waar ik nooit meer doorheen wil gaan".

De Verenigde Arabische Emiraten hebben direct laten weten 100 miljoen dollar (ruim 91 miljoen euro) te willen bijdragen aan het fonds. Ook Duitsland heeft 100 miljoen dollar toegezegd. Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft later laten weten dat de Europese Unie in totaal minstens 225 miljoen euro in het fonds stopt. Het Verenigd Koninkrijk wil 60 miljoen pond (ruim 69 miljoen euro) bijdragen aan het klimaatschadefonds.

Oproep

Klimaatgezant John Kerry van de Verenigde Staten liet weten dit fonds volledig te steunen. Vorig jaar tijdens de COP ging hij pas na lange tijd akkoord met het plan voor een klimaatschadefonds. Het land heeft 17,5 miljoen dollar toegezegd.

Dit fonds is volgens mensenrechtenorganisatie ActionAid "het absolute minimum". Agnes Schim van der Loeff benadrukt dat het nu tijd is om het fonds echt te vullen. "Met klimaatrampen jaar na jaar zal de behoefte aan financiering alleen maar blijven toenemen." Ze roept Nederland op ook een bijdrage te doen. Nederland heeft nog niet bekendgemaakt of er geld naar het fonds gaat. Wel vindt demissionair minister Rob Jetten het "goed nieuws" dat er een akkoord is over het klimaatschadefonds.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats