Clicky

 Topman energieconcern Uniper: Europa heeft meer lng nodig

Topman energieconcern Uniper: Europa heeft meer lng nodig
30-11-2023 13:59 | Financieel | auteur ANP

BERLIJN - Europa heeft veel meer import nodig van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) omdat de markt nog steeds erg krap is na het wegvallen van leveringen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft topman Michael Lewis van het grote Duitse energieconcern Uniper gezegd in een interview met persbureau Bloomberg.

Om de weggevallen Russische gasleveringen te compenseren importeert Europa nu veel lng uit met name de Verenigde Staten en Qatar. Dankzij die sterk toegenomen leveringen zijn de voorraden voor de winterperiode goed gevuld en is de gasprijs hard gedaald na de enorme stijging vorig jaar.

Ook is het Europese gasverbruik behoorlijk gedaald door besparingen van huishoudens en bedrijven. Maar volgens Lewis is er dus nog steeds krapte op de gasmarkten en zijn "significant" grotere lng-volumes nodig.

Vorig jaar leed Uniper nog miljarden aan verlies doordat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom langlopende leveringscontracten niet meer nakwam. Daardoor moest Uniper, dat ook in Nederland elektriciteitscentrales heeft, tegen de extreem hoge actuele marktprijzen gas inkopen. Berlijn schoot te hulp met in totaal 34,5 miljard euro aan staatssteun, om zo een domino-effect van omvallende energiebedrijven te voorkomen. Volgens Lewis verkeert Uniper inmiddels in een veel sterkere financiële positie dan een jaar geleden.

Foto's

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats