Clicky

 Gokbedrijf achter BetCity beboet om overtreden antiwitwasregels

Gokbedrijf achter BetCity beboet om overtreden antiwitwasregels
30-11-2023 11:59 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 15:10 uur] Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity, heeft een boete van 3 miljoen euro gekregen vanwege het overtreden van de antiwitwasregels. Volgens de Kansspelautoriteit (Ksa) moeten gokbedrijven hun klanten goed controleren om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan, maar hierin is Betent tekortgeschoten. Het gaat om de eerste openbaar gemaakte boete van de Ksa om een dergelijk vergrijp.

Het in Amsterdam gevestigde Betent, dat met BetCity onder meer sportweddenschappen aanbiedt, had samen met andere gokbedrijven vorig jaar al instructies gekregen van de toezichthouder om de controles op orde te brengen. Vervolgens is de Ksa gaan kijken of er sprake van verbetering was. Tussen december vorig jaar en mei dit jaar bleek een groot deel van de beoordeelde klantenonderzoeken bij Betent toch niet aan de eisen te voldoen.

Zo begon Betent vaak pas laat aan zo'n controle, nadat er al grote bedragen vergokt waren. Ook was het bedrijf laks in het opvragen van bronnen van inkomsten van klanten. Verder heeft Betent in veel gevallen nagelaten om ongebruikelijke transacties te melden bij de autoriteiten, terwijl dit wel verplicht is.

Geen excuses

De Ksa zegt Betent dit alles "zwaar" aan te rekenen. "We zijn nu echt uit de opstartfase van de markt, en dat betekent ook dat er voor sommige zaken geen excuses meer zijn", aldus Ksa-bestuursvoorzitter René Jansen.

De toezichthouder deelt vaker forse boetes uit. Zo werd in oktober bekend dat GoldWin, van de website westcasino.com, een boete kreeg van 6,8 miljoen euro. MKC Limited, van de site betworld247.com, moest daarnaast bijna 1 miljoen euro betalen. Deze geldstraffen werden evenwel opgelegd om een andere reden: de partijen opereerden zonder de benodigde vergunning.

Verbeteringen

De Ksa laat weten dat de waakhond tot nu toe aan één andere partij ook een boete heeft uitgedeeld om het overtreden van de antiwitwasregels. Die straf is echter nog niet wereldkundig gemaakt omdat daarover nog een juridische procedure loopt.

Betent is sinds begin dit jaar in handen van het aan de Londense beurs genoteerde Entain. Dat bedrijf laat weten volledig meegewerkt te hebben aan het Ksa-onderzoek. Ook zegt Entain na de overname begonnen te zijn met het doorvoeren van de benodigde verbeteringen bij BetCity. Entain zegt "samen te werken met toezichthouders in al zijn markten om de hoogste normen voor bescherming van spelers te garanderen".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats