Clicky

 Inflatie eurozone neemt sneller af dan verwacht

Inflatie eurozone neemt sneller af dan verwacht
30-11-2023 11:25 | Financieel | auteur ANP

LUXEMBURG - De inflatie in de eurozone is in november verder afgenomen tot 2,4 procent op jaarbasis, van 2,9 procent in oktober. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming.

De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen. Die schoten vorig jaar omhoog door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa. De inflatie nam sterker af dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een afkoeling tot 2,7 procent.

Op maandbasis daalden de consumentenprijzen in het eurogebied zelfs met 0,5 procent. Hier werd gerekend op een daling met 0,2 procent. Ook de zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam af tot 3,6 procent. In oktober bedroeg de kerninflatie nog 4,2 procent.

De inflatie in de eurozone is na een recordreeks van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) inmiddels flink afgenomen ten opzichte van het hoogtepunt van bijna 11 procent een jaar geleden. Vorige maand hield de ECB al voor het eerst de rente ongewijzigd na een recordreeks van tien verhogingen op rij. Door de leenkosten te verhogen hoopt de ECB de inflatie terug te dringen tot de doelstelling van 2 procent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats