Clicky

 Washington voert druk op Israël op voor langer bestand

Washington voert druk op Israël op voor langer bestand
29-11-2023 15:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA

WASHINGTON/BRUSSEL - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken bezoekt naar verluidt donderdag Israël om aan te dringen op een langer bestand in de Gazastrook. Hij zei woensdag in Brussel dat de wapenstilstand "gijzelaars bij hun geliefden thuisbrengt" en hulpverlening aan de Gazastrook mogelijk maakt. Volgens Blinken wil Israël ook dat met een langer bestand meer gijzelaars terugkomen. Blinken bezoekt de komende dagen ook de Westelijke Jordaanoever.

De Amerikaanse regering lijkt in de woorden van president Joe Biden eigenlijk de bloedige strijd in het overbevolkte Gaza te willen stoppen. Biden zei laat op dinsdag op sociale media dat het enkel in het belang van Hamas is de oorlog voort te zetten. "Hamas heeft een terreuraanval uitgevoerd, omdat ze niets meer vrezen dan Israëli's en Palestijnen die naast elkaar in vrede leven. Doorgaan op het pad van terreur, geweld, doden en oorlog is Hamas geven wat ze willen."

Biden zou eerder herhaaldelijk tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben gezegd dat de Israëlische aanvallen gericht en doelmatig zouden moeten zijn en niet mogen leiden tot een massale verdrijving van Palestijnen.

Volgens een Israëlische regeringswoordvoerder zijn er na 86 vrijgelaten gijzelaars nog 161 gijzelaars in handen van Hamas. Dit zijn 146 Israëli's en 15 buitenlanders. Onder de gijzelaars zijn nog 35 vrouwen. Er worden vier kinderen vastgehouden, vier jongeren van 18 of 19 jaar en tien mensen ouder dan 75 jaar.

Woensdag wordt de vrijlating door Hamas verwacht van tien Israëli's en mogelijk enkele Russen. Dit is de zesde groep gijzelaars die sinds vrijdag is vrijgelaten. Onder de gijzelaars die nog vastzitten is ook een 18-jarige man met de Israëlische en Nederlandse nationaliteit.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats