Clicky

 Yeşilgöz laat verkenner weten niet in kabinet te willen

Yeşilgöz laat verkenner weten niet in kabinet te willen
29-11-2023 15:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 17:26 uur] VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft aan de verkenner laten weten graag een kabinet van PVV, NSC en BBB mogelijk te willen maken, maar wel vanuit de Tweede Kamer. Ze herhaalde tegen verkenner Ronald Plasterk niet in een coalitie te willen stappen, zei ze na afloop van het onderhoud. Haar partij staat wel "helemaal klaar" om te onderhandelen.

Welke vorm zo'n kabinet moet krijgen, is echt aan die andere partijen, benadrukte Yeşilgöz. Ze wil nu graag over de inhoud praten, herhaalde ze verschillende keren. "Onze inzet is echt op die inhoud en het mogelijk maken van die centrumrechtse koers".

In een brief die de VVD-leider heeft overhandigd aan verkenner Plasterk, schrijft ze dat haar partij wel drie "basisprincipes" ziet als voorwaarde voor het mogelijk maken van een coalitie. Ze noemt het beschermen van de waarden van de rechtsstaat, het "bewaken van degelijke overheidsfinanciën" en het behouden van de Nederlandse internationale positie, ook binnen organisaties als de EU. Het is niet zonder reden dat Yeşilgöz specifiek deze principes noemt: over plannen van de PVV op juist deze punten zijn bij veel partijen grote zorgen.

In haar partij is ook kritiek op deze houding van Yeşilgöz om buiten een kabinet met de PVV te blijven. Ze spreekt deze avond met leden hierover in Utrecht. "Dat wordt een interessant gesprek", zei ze. "Ze willen vooral dat we onze verantwoordelijkheid pakken, en dat doen we."

Op X voegt Yeşilgöz toe dat een coalitie over links niet een "logisch gevolg van de verkiezingsuitslag" is. Zo'n variant zal de VVD dan ook níét steunen vanuit de Tweede Kamer, aldus de voorvrouw van de liberalen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats