Clicky

 DP World: verhogen diepgevroren voedsel met drie graden kan CO2-uitstoot verminderen

DP World: verhogen diepgevroren voedsel met drie graden kan CO2-uitstoot verminderen
29-11-2023 14:06 | Klimaat | auteur Redactie

DUBAI - De temperatuur van diepgevroren voedsel zou met slechts drie graden kunnen worden veranderd om de kooldioxide-uitstoot van 3,8 miljoen auto's per jaar te besparen, blijkt uit onderzoek.

Het meeste diepvriesvoedsel wordt vervoerd en bewaard bij -18°C, een norm die 93 jaar geleden werd vastgesteld en sindsdien niet is veranderd.

Een overstap naar -15°C zou een aanzienlijke impact op het milieu kunnen hebben, zonder dat dit ten koste gaat van de voedselveiligheid of -kwaliteit, zo blijkt uit de studie.

De experts van onder meer het in Parijs gevestigde International Institute of Refrigeration, de Universiteit van Birmingham en de London South Bank University ontdekten dat de kleine verandering:

 • Een besparing opleverd van 17,7 miljoen ton kooldioxide per jaar, het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 3,8 miljoen auto’s per jaar
 • Een energiebesparing oplevert van ongeveer 25 terawattuur (TW/h) – wat overeenkomt met 8,63 procent van het jaarlijkse energieverbruik in Groot-Brittannië
 • De kosten in de toeleveringsketen verlaagd met minstens 5 procent en op sommige gebieden zelfs met 12 procent

Het onderzoek werd ondersteund door DP World, dat een sectorbrede coalitie heeft opgezet om de haalbaarheid van deze verandering te onderzoeken, genaamd 'Join the Move to -15°C'.

Deze coalitie heeft tot doel de normen voor de temperatuur van bevroren voedsel te herdefiniëren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, de kosten van de toeleveringsketen te verlagen en de voedselbronnen veilig te stellen voor de groeiende wereldbevolking.

De coalitie heeft zich al aangesloten bij toonaangevende brancheorganisaties, waaronder: 

 • De in de VS gevestigde AJC Group
 • AP Moller – Maersk (Maersk) uit Denemarken
 • Daikin uit Japan
 • DP Wereld; de Mondiale Koudeketenalliantie
 • Het Zwitserse Kuehne + Nagel International
 • In de VS gevestigde Lineage
 • Mediterranean Shipping Company (MSC) uit Genève
 • Het in Singapore gevestigde Ocean Network Express (ONE).

Maha AlQattan, Group Chief Sustainability Officer bij DP World, zei: “De normen voor diepgevroren voedsel zijn al bijna een eeuw niet meer bijgewerkt. Ze zijn al lang aan herziening toe. Een kleine temperatuurstijging kan enorme voordelen hebben, maar, hoe toegewijd elke individuele organisatie ook is, de industrie kan alleen veranderen door samen te werken."

“Met dit onderzoek en met onze nieuw gevormde coalitie willen we de samenwerking binnen de sector ondersteunen om haalbare manieren te vinden om de gedeelde netto-nulambitie van de sector tegen 2050 te verwezenlijken. De Move to -15°C zal de industrie samenbrengen om nieuwe, groenere normen te onderzoeken om de sector op mondiale schaal koolstofvrij te maken. Door dit onderzoek kunnen we zien hoe we op alle markten toegankelijke opslagtechnologieën kunnen inzetten om voedsel in te vriezen duurzame temperaturen, terwijl de voedselschaarste voor kwetsbare en ontwikkelde gemeenschappen wordt verminderd."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats