Clicky

 PvdA'er Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven

PvdA'er Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven
28-11-2023 11:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

GRONINGEN - Vertrekkend PvdA-Kamerlid Henk Nijboer gaat een sociale agenda ontwikkelen voor het aardbevingsgebied in Groningen en Noord-Drenthe. Hij gaat als "kwartiermaker" samen met inwoners, organisaties en overheden invulling geven aan het begrip brede welvaart, een belangrijk onderwerp in de kabinetsreactie op de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen. Er is de komende dertig jaar 3,5 miljard euro beschikbaar.

De 40-jarige Nijboer, afkomstig uit Groningen, gaat als "procesregisseur en verbinder aan de slag om met de regio tot een gemeenschappelijke sociale agenda te komen", meldt de provincie Groningen. Die is samen met de gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe, de waterschappen en het Rijk de opdrachtgever. Nijboer gaat in kaart brengen wat er nodig is, rekening houdend met het schadeherstel en de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied. De sociale agenda moet vorm krijgen in samenhang met de economische plannen en het Nationaal Programma Groningen.

De voorzitter van de benoemingscommissie, de Groningse gedeputeerde Susan Top, is blij met de PvdA'er. "Hij is goed bekend met de situatie in het gebied, weet wat er leeft bij de mensen en heeft een groot netwerk in Groningen en Den Haag. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke elementen om deze belangrijke opdracht goed te kunnen uitvoeren."

Sociale agenda verbeteren

Nijboer was de afgelopen elf jaar lid van de Tweede Kamer en heeft zich daar geregeld ingezet voor het Groningse belang rondom de gasboringen. "De situatie in onze regio gaat me aan het hart. Ik wil me samen met inwoners en maatschappelijke organisaties in Groningen en Noord-Drenthe inzetten voor een stevige aanpak om armoede en onderwijsachterstanden te verkleinen en de leefbaarheid en gezondheid te verbeteren. Daar zet ik heel graag mijn schouders onder."

De sociale agenda moet de komende dertig jaar het leven van de inwoners van Groningen en Noord-Drenthe structureel verbeteren. Het gaat dan om zaken als (mentale) gezondheid, leefbaarheid, kansen voor jongeren, werk en tegengaan van armoede. De kwartiermaker is aangesteld voor een jaar. Het is de bedoeling dat Nijboer het plan eind 2024 oplevert.

Foto's

  • Bek en Verburg BV
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats