Clicky

 Extinction Rebellion: nieuwe acties bij Maastricht Aachen Airport

Extinction Rebellion: nieuwe acties bij Maastricht Aachen Airport
28-11-2023 11:36 | Algemeen | auteur ANP

MAASTRICHT - Extinction Rebellion (XR) kondigt nieuwe acties aan bij Maastricht Aachen Airport (MAA). Een gesprek maandagavond met directeur Jonas van Stekelenburg van MAA leverde in de ogen van de actievoerders te weinig op. "Acties zullen doorgaan totdat MAA concrete stappen zet naar een beleid dat in lijn is met een leefbare aarde in de toekomst", aldus XR in een verklaring.

Ruim een week geleden bezetten demonstranten van XR enkele uren de vertrekhal van het Limburgse vliegveld. Ze braken de actie af na een toezegging van Van Stekelenburg tot een gesprek. "Het overleg, hoewel formeel en beleefd, onthulde een zorgwekkend gebruik van vertragingstactieken en greenwashing door MAA. Ondanks enkele positieve momenten waren er herhaaldelijk meningsverschillen, vooral rondom de geloofwaardigheid van de cijfers en rapporten die beide partijen presenteerden."

De directeur was volgens XR niet bereid te voldoen aan hun eisen. Die omvatten het verbieden van privévluchten, een goed en afdwingbaar klimaatplan, het drastisch verminderen van schadelijke emissie van onder meer (ultra)fijnstof en beëindiging van de toewijzing van gemeenschapsgeld aan de luchtvaart. Ook beschouwen ze MAA als een bedrijf dat niet meer levensvatbaar is en willen ze dat er een plan wordt gemaakt "om werknemers te kunnen omscholen naar groene banen."

Verschil van mening

Reden voor de demonstranten om door te gaan met hun acties. "Extinction Rebellion Limburg benadrukt dat het tijd is voor concrete actie en niet voor loze beloftes, en roept mensen op om zich aan te sluiten bij hun strijd voor een leefbare aarde."

Maastricht Aachen Airport zegt in een reactie dat het een "goed en constructief gesprek" was. "Uit het gesprek kwam naar voren dat we de zorgen over het klimaat met elkaar delen. Alleen over de manier waarop en de snelheid waarmee we de impact van de luchtvaart kunnen verminderen verschillen we van mening", aldus de luchthaven. MAA verwacht bijvoorbeeld dat de kleinere luchtvaart juist als eerste verduurzaamt. "Op de luchthaven vinden al testen met elektrische vluchten plaats. We verwachten juist daar groei van elektrisch vliegen, hybride, waterstof en/of Sustainable Aviation Fuel vluchten."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats