Clicky

 TLN: Toekomstig kabinet moet logistieke belangen omarmen

TLN: Toekomstig kabinet moet logistieke belangen omarmen
24-11-2023 10:38 | Politiek | auteur Redactie

ZOETERMEER - TLN feliciteert vrijdag op haar website de winnende partijen van de Tweede Kamerverkiezingen. "We nodigen ze uit om verder te praten over de belangrijkste logistieke opgaven. Bij de start van de onderhandelingen informeren we de partijen over onze standpunten om zo de belangen van de transport- en logistieke sector een goede plek te geven in het nieuwe regeerakkoord. TLN zet in op voldoende geld voor beheer en onderhoud van infrastructuur, duidelijkheid over de vrachtwagenheffing, ruimte voor logistiek en een doortastende aanpak van de netcongestie zodat onze ondernemers zich kunnen inzetten voor een verdere verduurzaming."

Op basis van de uitslagen is de meest voor de hand liggende coalitie over rechts, met PVV, VVD, NSC en BBB (88 zetels). Een alternatief kabinet door het midden zou bestaan uit GroenLinks-PvdA, VVD, NSC en D66 (78 zetels). Beide coalities hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer, wat de besluitvorming over wetgeving bemoeilijkt. Beide coalities moeten dus per geval naar meerderheden zoeken in de Eerste Kamer.

Hoe nu verder?

Vandaag, vrijdag 24 november, worden alle lijsttrekkers die één zetel of meer hebben behaald, ontvangen door de huidige voorzitter van de Tweede Kamer en wordt er een verkenner aangewezen die gaat kijken hoe alle partijen tegen de kabinetsformatie aankijken.

Op vrijdag 1 december stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag van de verkiezing vast en woensdag 6 december wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd.

Een dag later voeren de partijen het debat over de verkiezingsuitslag en het rapport van de verkenner. Daarna wordt een informateur aangewezen die onderzoekt op welke wijze een nieuw kabinet gevormd kan worden.

TLN roept de politiek op om niet te lang over de kabinetsformatie te doen. De grote opgaven als stikstof, verduurzaming en bereikbaarheid wachten niet en ondernemers hebben duidelijkheid nodig.

Nieuw regeerakkoord, het lukt alleen met logistiek

Transport en logistiek faciliteren de economie en zijn onmisbaar voor het waarmaken van maatschappelijke ambities in een nieuw regeerakkoord. Het lukt alleen met logistiek. De onderhandelende partijen moeten de logistieke belangen dus omarmen. De sector en TLN hebben zich gecommitteerd aan het Klimaatakkoord om Nederland en het beroepsgoederenvervoer te vergroenen. "Als sector zijn we dagelijks volop bezig ons land draaiende te houden, maar we kijken ook naar de toekomst en werken flink aan een duurzaam Nederland."

"Dat kunnen we niet alleen: de logistieke sector heeft hiervoor de overheid nodig. Dat kan op verschillende manieren, zoals meer laadcapaciteit voor ondernemers met elektrische trucks, het begroten van voldoende middelen voor beheer, onderhoud en aanleg van infrastructuur, ruimte voor logistiek en een éénduidige aanpak op ondermijnende criminaliteit te voeren. Belangrijke onderwerpen die ook op de onderhandelingstafel van een nieuwe coalitie besproken zullen worden", besluit TLN.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats