Clicky

 Jetten (D66) chagrijnig wakker na historische overwinning PVV

Jetten (D66) chagrijnig wakker na historische overwinning PVV
23-11-2023 13:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Partijleider Rob Jetten van D66 zegt dat hij chagrijnig wakker is geworden na een verkiezingsavond waarin de PVV een historische zege heeft geboekt. Voor aanvang van de eerste fractievergadering na de stembusgang liet de liberale politicus er geen twijfel over bestaan dat zijn partij niet gaat regeren met de partij van Geert Wilders. Hij zal in gesprek gaan met de verkenner, maar hij verwacht dat het daarbij zal blijven.

"Wij staan voor optimistische politiek, voor investeren in onderwijs, klimaat en Europa in plaats van daar de rug naartoe draaien", zei Jetten. "Dus een coalitie met D66 en de PVV gaat er niet komen." Hij vindt dat andere partijen aan zet zijn om te verkennen of zij in een coalitie kunnen met Wilders.

In een volle vergaderzaal droeg Jan Paternotte de voorzittershamer over aan Jetten. De nieuwe fractieleider werd ondanks het zetelverlies van 24 naar 9 zetels met luid applaus ontvangen.

Kleur bekennen

Jetten zei vanmorgen mensen aan de telefoon te hebben gehad die zich huilend afvroegen: "Mag ik hier ook nog zijn, doe ik er ook nog toe?" De politicus wil de komende tijd duidelijk maken dat zijn antwoord op die vraag "volmondig ja" is.

Het is nu aan Dilan Yeşilgöz van de VVD en Pieter Omtzigt met zijn nieuwe partij NSC om "kleur te bekennen", vindt Jetten. Van Omtzigt is volgens de D66-leider wel duidelijk dat hij veel plannen van Wilders niet grondwettelijk vindt. Jetten vindt het "volstrekt onduidelijk" hoe Yeşilgöz tegen een mogelijke samenwerking met de PVV aankijkt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats