Clicky

 Finland sluit meeste grensovergangen met Rusland, één blijft open

Finland sluit meeste grensovergangen met Rusland, één blijft open
22-11-2023 20:11 | Weer en Verkeer | auteur ANP/RTR/DPA/AFP

HELSINKI - Finland gaat vrijwel alle grensovergangen met Rusland sluiten. Slechts eentje in Lapland blijft open, aldus de regering. De maatregel gaat vrijdag om middernacht in en komt na een toename van illegale migratie vanuit Rusland.

Helsinki besloot vorige week al vier van de negen grensovergangen te sluiten om de komst van migranten in te dammen. Nu blijft alleen nog de grensovergang bij Raja-Jooseppi in het noorden van Finland open. Volgens premier Petteri Orpo "vergt het een echte inspanning om daar te komen".

De premier zegt dat de situatie aan de grens in de gaten wordt gehouden en indien nodig meer maatregelen volgen. Finland en Rusland delen een grens van ruim 1300 kilometer. De Finnen vragen om hulp van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. De grenswacht in het land zegt dat het meer personeel en uitrusting nodig heeft om de grens veilig te stellen.

Vermoedelijke wraakactie

Rusland wordt door Finland ervan beschuldigd als wraak immigranten uit derde landen naar de Finse grens te sturen. Finland trad dit voorjaar tot ongenoegen van Moskou toe tot de NAVO, als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Het Kremlin ontkent dat het verantwoordelijk is voor de migrantenstroom en beschuldigt de regering in Helsinki van een anti-Russische houding.

Na de recente sluiting van grensovergangen in het zuidoosten van Finland, trokken migranten noordwaarts om op andere locaties hun asielverzoeken in te dienen. Zij kwamen uit onder meer Jemen, Afghanistan, Kenia, Marokko, Pakistan, Somalië en Syrië. In de afgelopen weken arriveerden meer dan zeshonderd migranten uit derde landen via Rusland in Finland.

Estland

Ook Estland beschuldigt Rusland ervan migranten naar zijn grens te sturen. Die zouden op "georganiseerde wijze" in groepjes hebben geprobeerd Estland binnen te komen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vroegen ze geen asiel aan en werden ze teruggestuurd. Estland stelt dat Rusland bezig is met een "hybride aanvalsoperatie". De autoriteiten in het land treffen voorbereidingen voor het eventueel sluiten van grensovergangen met Rusland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats