Clicky

 EU vindt geen misbruik hulpgeld en zet steun aan Palestijnen voort

EU vindt geen misbruik hulpgeld en zet steun aan Palestijnen voort
21-11-2023 16:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Hulpgeld van de Europese Unie voor de Palestijnen is niet in handen gevallen van Hamas of andere kwaadwillenden, concludeert de Europese Commissie. De ontwikkelingshulp kan daarom weer doorgaan, zegt Eurocommissaris Dombrovskis.

Na de bloedige aanval van Hamas op Israël van 7 oktober kondigde de commissie aan de geldstromen naar de Palestijnen nog eens tegen het licht te houden. De EU is de belangrijkste geldschieter van overheidsinstanties en hulporganisaties die op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook werken. Maar Israël klaagt geregeld dat het geld in verkeerde zakken verdwijnt.

Daarvoor is geen bewijs gevonden, zegt de commissie. Wel hebben twee ontvangers, volgens EU-bronnen goed voor 8 miljoen euro, zich mogelijk haatdragend uitgelaten. Het onderzoek naar die twee organisaties gaat verder.

De ontwikkelingshulp aan de Palestijnen kan nu worden hervat, oordeelt de commissie. Tientallen miljoenen aan hulp voor dit jaar waren nog niet goedgekeurd, laat staan uitgekeerd, maar zouden nu kunnen doorgaan. Acute noodhulp voor de Palestijnen, die zeker in het door Israël belegerde Gaza hard nodig is, is sowieso nooit gestaakt.

Nederland vindt het goed dat de uitgaven nog eens zijn getoetst, maar dringt er nu "op aan om deze Europese ontwikkelingshulp zo snel mogelijk te hervatten. Onze hulp is van cruciaal belang om te voorkomen dat de dramatische toestand in Gaza verder verslechtert", zegt demissionair minister Liesje Schreinemacher na overleg met haar EU-collega's in Brussel.

Het toezicht op de uitgaven was al heel scherp en er waren nooit aanwijzingen dat het misging, benadrukken EU-ambtenaren. De commissie vond nader onderzoek toch verstandig "wegens de extreme polarisatie" over de kwestie. Bovendien klonken er meermaals "heel ernstige aantijgingen".

De commissie neemt wel "verdere maatregelen" om te verzekeren dat geld niet verkeerd terechtkomt. "Zoals het opnemen van bepalingen tegen haatzaaien in alle nieuwe contracten" met gegadigden. Het toezicht daarop zou kunnen worden uitbesteed aan "een derde partij".

Ongeveer 17,5 miljoen euro aan Europese ontwikkelingshulp voor de Palestijnen kan niet worden besteed. Bijvoorbeeld omdat de benodigde infrastructuur is verwoest. Daarvoor zoekt de commissie een nieuwe Palestijnse bestemming.

Israël zou kunnen rekenen op zo'n 18 miljoen euro van de EU. De belangrijkste ontvanger is Holocaustherdenkingscentrum Yad Vashem. Ook projecten voor verzoening tussen Israël en zijn buren zouden geld krijgen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,110
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions