Clicky

 Brussel verdenkt maaltijdbezorgers ook van loonkartel

Brussel verdenkt maaltijdbezorgers ook van loonkartel
21-11-2023 12:18 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - Het Duitse Delivery Hero en andere bedrijven die in de EU maaltijden en boodschappen bezorgen maken zich mogelijk schuldig aan nog meer verboden praktijken, denkt de Europese Commissie. Ze zouden niet alleen afspraken hebben gemaakt om de markt onderling te verdelen, maar ook om geen personeel bij elkaar weg te lokken. Inspecteurs zijn opnieuw bij een aantal bedrijven binnengevallen.

De inspecties zijn gaande bij maaltijd- en boodschappenbezorgers in twee EU-landen, laat de commissie weten. Na de eerste invallen vorig jaar erkende Delivery Hero dat het een van de onderzochte bedrijven is.

Just Eat Takeaway laat weten dat er, voor zover bekend, geen invallen plaatsvinden bij zijn vestigingen. Ook bij eerdere acties van de Europese Commissie waren geen inspecties bekend bij het Nederlands-Britse bezorgbedrijf.

Oneerlijke concurrentie

"Het onderzoek is verbreed om ook 'antistroperij-overeenkomsten' en de uitwisseling van marktgevoelige informatie te bestrijken", aldus de commissie. Zij waakt over de vrije markt en ziet toe op de EU-regels die oneerlijke concurrentie moeten tegengaan. Ook 'loonkartels', waarbij werkgevers bijvoorbeeld afspreken niet tegen elkaar op te bieden met salarissen, zijn verboden.

Bedrijven die zich daaraan hebben bezondigd, kunnen hoge boetes krijgen. Die kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats