Clicky

 Nederlandse e-bikefabrikant Qwic failliet

Nederlandse e-bikefabrikant Qwic failliet
21-11-2023 10:33 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Het Nederlandse e-bikemerk Qwic is failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam. Het was al enkele dagen duidelijk dat de fietsenfabrikant in financiële problemen zat, want vorige week vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan.

Tegen Het Financieele Dagblad zei medeoprichter en directeur Taco Anema vrijdag dat een navordering van 12 miljoen euro van de douane de problemen had verergerd. Dat kwam bovenop moeilijke omstandigheden op de markt voor e-bikes. Anema zei tegen de zakenkrant de naheffing te willen aanvechten, maar dat dit waarschijnlijk jaren kan duren.

Het in 2006 opgerichte Qwic behoort tot de bekendere e-bikemerken van Nederland en verkocht naar eigen zeggen 200.000 fietsen. Volgens marktonderzoeker Multiscope had het Amsterdamse merk drie jaar geleden een marktaandeel van zo'n 3 procent, waarmee het bedrijf binnen de Nederlandse top-10 van populairste merken viel.

Fietsframes

Afgelopen voorjaar maakte Qwic nog bekend 50.000 fietsframes in Nederland te laten produceren door het industriële familiebedrijf VDL. Het merk kondigde aan de eerste klant te worden van de productielijn VDL Bike Frame Technologies in Breda, waarin VDL miljoenen euro's had geïnvesteerd.

Eerder dit jaar ging een andere e-bikefabrikant uit Amsterdam, VanMoof, failliet. Dat bedrijf leed jarenlang forse verliezen, onder andere door hoge reparatiekosten die onder de garantieregeling vielen. VanMoof maakte onder de hoede van een fabrikant van elektrische steppen, het Britse Lavoie, een doorstart.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats