Clicky

 Hamasleider: dicht bij akkoord met Israël

Hamasleider: dicht bij akkoord met Israël
21-11-2023 10:13 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

GAZA-STAD/DOHA - Hamasleider Ismail Haniyeh heeft dinsdagochtend in een verklaring aan Reuters en persbureau AFP laten weten dat zijn beweging "dicht bij een overeenkomst" met Israël is. Haniyeh spreekt van een naderend staakt-het-vuren, maar details over hoe dat eruit moet gaan zien gaf hij niet prijs. Maandag werden er volgens Reuters nog raketaanvallen over en weer uitgevoerd.

Bronnen binnen Hamas melden aan Al Jazeera en AFP dat het gaat om een staakt-het-vuren van "een aantal dagen". In die periode zouden Israëlische gijzelaars in ruil voor Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten en kan er hulp de Gazastrook in. De details van de deal worden volgens de bronnen door Qatar bekendgemaakt zodra deze rond is. Dat land bemiddelt in het conflict.

De voorzitter van het Internationaal Comité van het Rode Kruis reisde maandag naar Qatar voor een ontmoeting met Haniyeh om humanitaire hulp in het gebied te bespreken. De Hamasleider woont al jaren in Qatar.

Israëlische media meldden maandag dat een deal nabij is over de vrijlating van zeventig door Hamas in de Gazastrook gegijzelde personen. Ook de Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij binnenkort een akkoord verwacht over de vrijlating van gijzelaars. Hij kreeg de vraag of een deal nabij is. "Ik denk het, ja", zei hij. Hij benadrukte dat hij er verder niets over kan zeggen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats