Clicky

 Goudzoekers dood door instorten mijntunnel Suriname

Goudzoekers dood door instorten mijntunnel Suriname
21-11-2023 09:17 | Buitenland | auteur ANP

PARAMARIBO - Door het instorten van een mijnschacht in Suriname zijn meerdere illegale goudzoekers om het leven gekomen, bevestigt de Surinaamse regering in een persbericht. Volgens Surinaamse media zijn er al veertien lichamen geborgen. De ramp gebeurde in Kleine Saramacca, het voormalige werkgebied van het Canadese goudbedrijf Iamgold, dat in februari 2023 werd overgenomen door het Chinese Zijin Mining.

President Chan Santokhi meldde het incident in het parlement, de Nationale Assemblee. Het leger, de politie en het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing zijn ingeschakeld. De situatie is ernstig, verklaarde het staatshoofd. "De eerste indicatie is dat het om tien personen gaat, maar het kan zijn dat het om meer personen gaat", zei hij over het aantal mensen dat bedolven raakte.

"Prioriteit nummer 1 is te kijken of er overlevenden zijn en tegelijkertijd starten met een bergingsoperatie", aldus Santokhi. Het bericht bereikte hem in het parlement tijdens de algemene beschouwingen. Hij legde uit dat het ongeluk is gebeurd in een gebied waar eerder een goudader is ontdekt die grote groepen goudzoekers op de been bracht.

De goudmaatschappij Zijin had volgens Santokhi al eerder om veiligheidsmaatregelen gevraagd. Daarop hadden leger en politie de opgezette kampen reeds vernietigd. De goudzoekers hadden - zoals eerder - ook de opdracht gekregen om de plek te verlaten. In de praktijk blijkt dat kleine mijnbouwers doorgaans vrij snel terugkeren naar plaatsen waar goud is gevonden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats