Clicky

 Schepen met fosfine aan de ketting in haven Tolkamer

Schepen met fosfine aan de ketting in haven Tolkamer
20-11-2023 16:25 | Overtredingen | auteur ANP

UTRECHT - Twee uit Duitsland afkomstige schepen met een lading aan boord waarin een te grote concentratie fosfinegas is gemeten, zijn door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan de ketting gelegd in de zogenoemde vluchthaven van Tolkamer, in de buurt van Lobith. De bemanning is van boord gehaald. De schepen, die geladen waren met graan, liggen geïsoleerd aan een steiger, die afgesloten is voor publiek.

Fosfine wordt toegevoegd aan ladingen zodat er geen ongedierte bij kan komen. Het gebruik ervan staat ter discussie, omdat mensen ernstig ziek kunnen worden door inademing van het gas dat zich ontwikkelt. De bemanning van de twee schepen in Tolkamer is onderzocht en was gezond, aldus de ILT.

De schepen in Tolkamer mogen pas weer varen als de eigenaar van de schepen een plan van aanpak heeft ingediend bij de ILT. In dat plan moet precies staan hoe verplaatsing van de schepen met fosfine veilig en met zo min mogelijk risico's kan verlopen. De schepen moeten ergens kunnen ontgassen, anders kan de lading niet gelost worden. Pas als de ILT akkoord is, mogen de schepen weer varen, aldus een woordvoerster.

De ILT stuurde vrijdag een inspecteur gevaarlijke stoffen naar de haven, nadat de kapitein van een van de schepen donderdag had gemeld dat hij een vreemde geur op zijn schip waarnam. De inspecteur stelde vast dat er fosfine in de laadruimen zat en blokkeerde beide schepen. Het is nog niet duidelijk waar de fosfine aan de lading is toegevoegd. Er zijn ook nog geen processen-verbaal opgemaakt.

In 2021 werden drie schepen die met tarwe onderweg waren naar een diervoederbedrijf aan de ketting gelegd, toen er fosfine in de laadruimtes bleek te zitten. Het duurde toen ruim een maand voor er een plek was gevonden waar de binnenvaartschepen ontgast konden worden. Daarvoor werden zeer strenge maatregelen genomen. Omdat de risico's van fosfinegas bekend zijn, dragen lossers van schepen vaak een fosfinemeter bij zich.

Foto's

 • Golar Igloo
 • J.Roeland
  NOVA CURA
 • J.Roeland
  ALFA-NERO
 • J.Roeland
  ANCOLIA
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro952,103
  Diesel1,924

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions

  Truckoccasions

  Geen advertenties gevonden

  meer truckoccasions