Clicky

 Eneco wil waterstoffabriek van 800 MW bouwen in Rotterdamse haven

Eneco wil waterstoffabriek van 800 MW  bouwen in Rotterdamse haven
20-11-2023 10:40 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Eneco heeft de aanvraag ingediend voor de vergunning van de bouw van de ‘Eneco Electrolyzer’. Met deze groene waterstoffabriek van 800 MW komt de doelstelling van 2,5 GW productie van groene waterstof in 2030 in Rotterdam een flinke stap dichterbij.

De Eneco Electrolyzer gaat groene stroom uit zonne- en windparken gebruiken om de waterstof te maken. Met deze waterstof, waar dus geen fossiele brandstof aan te pas komt, kan de industrie processen en producten verduurzamen. Momenteel wordt op het conversiepark op de Maasvlakte de grootste Europese waterstoffabriek Holland Hydrogen 1 gebouwd, van 200 MW.

Er staan nog drie vergelijkbare projecten gepland op deze locatie. Het tweede conversiepark op de Maasvlakte is gereserveerd voor de winnaar van de tender van windpark IJmuiden-ver, waar ruimte is voor een waterstoffabriek van 1.000 MW. Op de eigen locatie heeft elektriciteitscentrale Uniper een waterstoffabriek gepland die kan opschalen naar 500 MW. 

De Eneco Electrolyzer wordt gebouwd naast de Enecogen-elektriciteitscentrale in de Europoort waarmee de waterstoffabriek aansluitingen kan delen. De fabriek krijgt een vermogen van 800 MW. Daarmee wordt jaarlijks tot 80 kiloton waterstof geproduceerd, afhankelijk van de hoeveelheid groene stroom die beschikbaar is en de vraag naar groene waterstof uit de industrie. Eneco verwacht met bouw van de Eneco Electrolyzer te kunnen starten in vanaf 2026. De ingebruikname van de waterstoffabriek staat gepland voor 2029.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions