Clicky

 Europese gasprijs omhoog na kaping vrachtschip Galaxy Leader op Rode Zee

Europese gasprijs omhoog na kaping vrachtschip Galaxy Leader op Rode Zee
20-11-2023 10:26 | Algemeen | auteur ANP/BLOOMBERG

AMSTERDAM - De Europese gasprijs ging maandagochtend omhoog na de kaping van vrachtschip Galaxy Leader op de Rode Zee door Houthi-rebellen uit Jemen. Door de kaping werden de zorgen aangewakkerd dat de oorlog tussen Hamas en Israël voor verstoringen van de internationale scheepvaart en brandstofleveringen uit het Midden-Oosten kan leiden.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs met 5 procent tot meer dan 47 euro per megawattuur. In de voorgaande vier handelsdagen daalde de gasprijs nog. Naast de kaping zorgen ook voorspellingen voor kouder weer voor een prijsopdrijvend effect.

Op de energiemarkt was er kort na de uitbraak van de oorlog tussen Israël en Hamas angst dat bij escalatie van het conflict brandstofleveringen vanuit het Midden-Oosten verstoord konden raken. Zo varen veel tankers met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Qatar via de Rode Zee en het Suezkanaal naar Europa. Ook veel olietankers en vrachtschepen maken gebruik van die belangrijke handelsroute.

Mogelijk kunnen rederijen door de kaping uit voorzorg de Rode Zee gaan mijden. Daardoor zouden schepen moeten omvaren rond Afrika, waardoor reistijden veel langer worden en kosten stijgen.

Het vrachtschip dat door de Houthi's is gekaapt was op weg van Turkije naar India. Het gekaapte vaartuig zou het vrachtschip Galaxy Leader zijn, dat wordt gebruikt door een Japans bedrijf. Japan veroordeelde de kaping en heeft landen in de regio om hulp gevraagd.

Het vrachtschip is naar verluidt eigendom van het bedrijf Ray Car Carriers op het eiland Man bij het Verenigd Koninkrijk. Dat zou een dochteronderneming zijn van een concern uit het Israëlische Tel Aviv, Ray Shipping.

Een woordvoerder van de rebellengroep meldde eerder zondag dat de Houthi's alle schepen van Israël en Israëlische bedrijven, net als alle andere schepen die onder de Israëlische vlag varen, als doelwit beschouwen. De Houthi's hebben nauwe banden met Iran. Teheran ontkent betrokkenheid bij de kaping.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats