Clicky

 Houthi's kapen vrachtschip 'Galaxy Leader' op de Rode Zee

Houthi's kapen vrachtschip 'Galaxy Leader' op de Rode Zee
19-11-2023 20:07 | Piraterij | auteur ANP/RTR/DPA

TEL AVIV - Door Iran gesteunde Houthi-rebellen uit Jemen hebben een vrachtschip op de Rode Zee gekaapt, meldt het leger van Israël. Het schip was op weg van Turkije naar India. Volgens Israëlische media wordt het schip, de Galaxy Leader, geëxploiteerd door een bedrijf dat deels in handen is van de Brits-Israëlische zakenman Rami Ungar. Het vaart onder de vlag van de Bahama's.

De Israëli spreken van "een zeer ernstig incident op mondiaal niveau". Het leger benadrukt dat het vaartuig geen Israëlisch eigendom is en er geen Israëlische bemanningsleden aan boord zijn. Berichten over hoeveel bemanningsleden aan boord zijn lopen uiteen van 22 tot 25.

"Dit is opnieuw een Iraanse terreurdaad die een escalatie vertegenwoordigt van Iraanse oorlogszucht tegen de burgers van de vrije wereld, met daarmee gepaard gaande internationale gevolgen voor de veiligheid van mondiale scheepvaartroutes", laat het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten.

Een woordvoerder van de door Iran gesteunde rebellengroep meldde eerder zondag dat de Houthi's alle schepen van Israël en Israëlische bedrijven, net als alle andere schepen die onder de Israëlische vlag varen, als doelwit beschouwen. In een bericht riepen de rebellen alle landen op hun burgers die werken op dit soort schepen, terug te trekken.

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas zouden de Houthi-rebellen al aanvallen op Israël hebben uitgevoerd met drones en raketten. Als reactie daarop zette Israël extra raketboten in op de Rode Zee.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats